Mnogi ga zovu čarobnjakom zabavne muzike na ovim prostorima, zbog čega mu i odgovara njegovo scensko ime “Merlin”. NJegove pjesme znaju i pjevaju baš svi, i mladi i stari, što pokazuje činjenica da još uvijek može napuniti stadione i arene.

Edin Dervišhalidović, umjetničkog imena Dino Merlin, na svijet je došao 12. septembra 1962. godine u Sarajevu.

Na raznim internetskim platformama šire se glasine da se umjetnik školovao u medresi. No, sam Dino Merlin opovrgnuo je te tvrdnje u jednom od svojih nerijetkih političkih intervjua “Nedeljniku”. Tijekom intervjua je naglasio da je ta informacija lažna i pojasnio da se razlog za ovu glasinu može pripisati profesiji njegove majke kao bule, vjerskog autoriteta.

Dino Merlin je nagađao da mu nije jasan razlog zašto se često spominje uloga njegove majke kao bule, vjerskog lika. On postavlja pitanje zašto se religija i umjetnost smatraju međusobno isključivim kada se obje odnose na duhovno carstvo.

Merlin vjeruje da je umjetnost isprepletena sa svim drugim aspektima ljudskog duha i da je put koji odaberemo posljedičan.

Otvoreno priznaje da je njegova majka bila vrlo popularna u krugovima visokog društva. Imala je talent za posuđivanje novca od poznanika kojim je pomagala potrebitima. Tijekom odrastanja nedostajala mu je očinska figura i privrženost, no od tada se pomirio s tim i ostao beskrajno zahvalan svojoj majci.

Zapravo, zbog nepotpunog obiteljskog odgoja, sada mu je obitelj prioritet iznad svega. U “U sredini” Dino se prisjeća kako njegova majka u početku nije odobravala njegovu želju da se bavi glazbom. Unatoč tome, kao i svaka predana majka, naposljetku je željela ono što je najbolje za svog sina i nadala se da će postati inženjer.

Zanimljiv izvještaj proizlazi iz razdoblja Jugoslavije prije rata. Odnosi se na perspektivu majke, a prepričava je Dino Merlin. Prema njegovim riječima, njegova majka nije izrazila oduševljenje kada su Goran Bregović i Zdravko Čolić posjetili njihov dom na Bajram.

Pada mi na pamet sjećanje na jednu priču, koja mi je tada bila malo draga, a sada je pamtim samo kao anegdotu. Međutim, sada mogu razumjeti obrazloženje svoje majke. Namjeravala je ispuniti i uloge oca i majke za mene i moju sestru, vodeći nas prema sigurnoj i uglednoj budućnosti.

Karijera umjetnika, koja često živi u trenutku, u njezinim očima nije bila idealan izbor. Kao i svaki roditelj, svojoj je djeci željela najbolje. Kada sam predstavio naše goste, Čolu i Bregu, samo je kratko prokomentirala: “Vragovi, kao i ti”, otkrio je Dino Merlin u intrigantnom intervjuu Nedeljniku.