Primarna briga za pojedince koji kreću na međunarodna putovanja obično je finansijski aspekt. Troškovi kao što su smještaj, obroci, komunalije, prijevoz i druge osnovne potrebe pažljivo se izračunavaju i planiraju za njih.

Koliko je novca zaista potrebno? Je li to nekoliko desetina ili hiljada eura? Damir Lenart boravi u Njemačkoj već 5 godina, tačnije u Baden-Badenu, južnom gradu blizu granice sa Francuskom.

Redovno na internetu dijeli video zapise koji prikazuju život i rad u Njemačkoj, a prije početka sukoba u Ukrajini govorio je o prosječnim prihodima i rashodima u Njemačkoj.
Grad u kojem živite ima značaj.

Na početku naglašava značaj mjesta stanovanja, naglašavajući kako život u Minhenu ili većem gradu rezultira većim troškovima, ali i većim platama. Nasuprot tome, boravak u pristupačnijoj oblasti odgovara nižim platama.

Prije početka rata, dodatno je objavio i video koji govori o troškovima vezanim za boravak u Njemačkoj.

Počevši od prve stavke, pri dolasku u Njemačku, cijena zakupa trosobnog stana za jednu porodicu, bez grijanja, iznosi oko 700 eura. Ovaj iznos uključuje dodatnih 200 eura za režijske troškove. Prije useljenja potrebno je unaprijed platiti ukupno 2.100 eura, što odgovara 3-mjesečnoj kiriji. Stoga je za obezbjeđenje stana potrebna suma od 3.000 eura. Dodatno, trošak opremanja stana je još jedan finansijski faktor. Damir objašnjava da je pronalazak stana izazovan zadatak zbog velike potražnje, a često se oslanja na veze i grupe na društvenim mrežama.

Osim toga, pojasnio je da se kirija i režije obično izmiruju na početku svakog mjeseca. Vrijedi napomenuti da se troškovi električne energije posebno obračunavaju. U slučaju četvoročlanog domaćinstva, mjesečni trošak struje iznosi 50 eura.

Prema Damirovim riječima, ključno je da budete svjesni da iznajmljivanje stana bez kotlovnice može dovesti do prevelikih računa za struju. U takvim stanovima, bojler i sobne peći su električni, što rezultira velikom potrošnjom energije. Damir izričito ne savjetuje odabir takvih stanova, jer nisu isplativi. Umjesto toga, preporučljivo je da se odlučite za stan sa bojlerom koji može obezbijediti i toplu vodu i grijanje. Ako objektu nedostaje kotlovnica ili bilo koji oblik grijanja, Damir predlaže da se to potpuno izbjegne.
Osiguranje ima značajan značaj u našim životima.

Prema Damirovim riječima, osiguranje je sljedeći ključni aspekt koji treba uzeti u obzir. Osnovno osiguranje po cijeni od 10 eura je veoma značajno i ne treba ga zanemariti. Osim toga, ako živite u Njemačkoj, osiguranje pravne zaštite je obavezno. Ova vrsta osiguranja, koja košta 35 eura, štiti vas od potencijalnih tužbi, sudskih sporova i svih ugovornih obaveza na koje možete naići.

Prilikom useljenja u novi stan, bitno je da imate tri ključne stvari. Jedan od njih je internet, koji obično košta oko 40 eura. Osim toga, trebali biste izdvojiti otprilike 80 eura za troškove mobilnog telefona. Nadalje, kupovina automobila u Njemačkoj može biti vrlo povoljna, što ga čini glavnim prioritetom za mnoge pojedince koji se presele da rade u zemlji.

Kupovina automobila u Njemačkoj može se pojednostaviti slijedeći najjednostavniji dostupni način.

Kupovina automobila u Njemačkoj je laka, posebno ako vam je potreban za povratno putovanje. U roku od samo šest mjeseci možete nabaviti automobil iz snova, osim ako trenutno niste u probnom periodu. Mjesečna otplata kredita za auto iznosi svega 200 eura. Međutim, ako ciljate na Audi A6 sa snažnim 3.0 motorom, cijena se može kretati između 500 i 600 eura. Osiguranje automobila, s druge strane, košta oko 60 eura, ali može ići i do 120 eura.
Prema Damirovim riječima, pametan je izbor odabrati skuplje modele s punim kasko osiguranjem.

Troškovi hrane mogu značajno varirati. Za pojedince koji daju prednost štednji i preferiraju da imaju dobro opskrbljenu ostavu, budžet od 400 eura mjesečno je dovoljan za osnovne namirnice. Međutim, onima koji više vole opsežniju ponudu i spremni su da troše bez ograničenja, možda će trebati oko 800-900 eura. Važno je napomenuti da je tačan iznos potrošen na hranu vrlo subjektivan i da varira od osobe do osobe.

Ukupan iznos mjesečnih izdataka dostiže 2.100 eura. Uzimajući u obzir dodatnih 100 eura za gorivo i 100 eura za nepredviđene razne troškove, ukupni mjesečni trošak iznosi oko 2.300 eura. Damir zaključuje da se uz kućni budžet od 3.000 eura može lagodno živeti. On dalje tvrdi da vozači imaju prednost što su visoko zapošljivi i dobro plaćeni.

Preporučujemo