Zima se poznaje po snegu, niskim temperaturama, i kiselom kupusu. Ova tradicionalna namirnica ima široku primjenu u našim domaćinstvima. Može se koristiti samostalno kao varivo (sa koljenicom je da prste poližeš), za sarmu, ili salate.

Kiseli kupus je popularan izbor mnogih ljudi, posebno kao sastojak zimskih salata. Međutim, ako ne dobijete željeni rezultat, to bi moglo biti zbog raznolikosti koju ste odabrali. Za potrebe kiseljenja, najbolje je odlučiti se za pljosnatije glavice sa zbijenim listovima.

Dobrobiti kupusa za tjelesno zdravlje nadaleko su poznate i ne treba ih ponavljati. Međutim, važno je napomenuti da nisu sve opcije kiselog kupusa jednake. Za kiseljenje se preporuča birati kupus čvrstih ovalnih glavica s manjim svijetlozelenim listovima. Još jedna dobra opcija je kupus kompaktnih, ravnih glavica, tamnih listova i pikantnog okusa, idealan za sarmu.

Ključno je odabrati manje glavice kupusa koje imaju čvrsto pričvršćene listove. Ovo je kako bi se osiguralo da i voda i sol mogu doći do središta glave, jer ako to ne učinite, može doći do truljenja glave. Osim toga, potrebno je obratiti posebnu pozornost na uvjete skladištenja kiselog kupusa. Kupus se obično skladišti tijekom druge polovice studenog ili prve polovice prosinca.

Za pravilno fermentiranje kupusa potrebna je čista kaca ili bačva. Kontejner treba staviti u prostoriju s konstantnom temperaturom zraka, idealno u podrumu tijekom zimske sezone. Sam kupus potrebno je temeljito očistiti tako što ćete mu odstraniti vanjske listove i odrezati korijen. Zatim se stavlja u kacu ili bačvu, pazeći da je kraj korijena na dnu, kao što je bio dok je kupus rastao.

Nakon što je kupus pripremljen, zalije se hladnom vodom, a zatim se pomiješa sa 3 kilograma soli na 100 kilograma kupusa. Tom smjesom se zatim prelije kupus. Nakon toga se na vrh kupusa postavi kamen, bačva se zatvori i pusti da kupus fermentira.

Kiseli kupus ima mnoštvo prednosti, no najistaknutija je njegova visoka koncentracija vitamina C. Osim toga, dobro je poznata popularnost kiselog kupusa u ublažavanju mamurluka i promicanju zdravlja. Važno je napomenuti da samo 100 grama kiselog kupusa sadrži 20 miligrama vitamina C.

Konzumacija kiselog kupusa može pomoći u jačanju obrane imunološkog sustava i spriječiti prerano starenje stanica i tkiva. I ne samo to, već se kiseli kupus može pohvaliti i bogatstvom vitamina, uključujući vitamine A i K, kao i kompleks vitamina B skupine. Dokazano je da ove esencijalne tvari sprječavaju razne gastrointestinalne bolesti, poput čira na želucu i dvanaesniku.

Uključivanje tartronske kiseline u ovaj proizvod čini ga izuzetnim dodatkom prehrani zbog njegove sposobnosti da ometa stvaranje masnog tkiva.

Preporučujemo