BEZ OVOG JE ŽIVOT PROSEČNOG JUGOSLOVENA BIO NEZAMISLIV: Svaka kuća je morala da ima OVIH 10 stvari! (FOTO)

0

Svako ima svoje mišljenje o bivšoj Jugoslaviji, ali kakvo god ono bilo, činjenica jeste da je za većinu južnoslavenskih država to bio zlatni period. Nekada su Jugosloveni bili kulturni, načitani, pristojni i inteligentni, a te vrijednosti su se izgubile. Danas vam budimo nostalgiju na bivšu državu sa deset slika stvari kojih je svaki jugoslovenski dom imao.

Započinjemo sa zabranjenim setovima šoljica i porculanskog posuđa koje je bilo otmjeno i čuvalo se za posebne prilike, a te prilike skoro nikad nisu ni došle pa se suđe nije ni koristilo. Sokovi i voda su se sipali iz staklenih bokala i nikako iz tetrapaka ili česme. Tepisi sa karakterističnim šarama su bili prisutni u skoro svim jugoslovenskim domovima i bili su značajan ukras enterijera.

Kristalne vaze ili imitacije istih su bile odraz dobrog ukusa i redovito su se viđale u jugoslovenskim domaćinstvima. Gobleni su također bili jako česta pojava i jako često su ih ukućani radili, a to je tada smatrano za vrhunac uređenja enterijera. Pribor za jelo koji je bio pola metalan pola drven je isto bio prisutan svuda.

Muzika se slušala isključivo na gramofonima preko vinilnih ploča, ali ste se morali finansijski namučiti da nabavite strane singlice i albume. Limeno posuđe koje prave firme poput Metalca je i danas prisutno, ali nikada kao u ta vremena. Za lijepe lokne sve dame su koristile ove viklere na slici. Za kraj ostavljamo legendarni usisivač “Sloboda-Čačak” koji je svoj status zaslužio kvalitetnom građom i radom, ali i bukom koju je proizvodio pri upotrebi. Šta vi mislite o ovome?