Voće nas opskrbljuje ugljikohidratima, vitaminima, mineralima, biljnim vlaknima, vodom i raznim aktivnim tvarima, uključujući fitonutrijente (sastojke prisutne u biljkama), koji potiču naš razvoj našeg zdravlja. Fitonutrijenti, koji su prisutni u voću i povrću, poput likopena iz rajčice, resveratrola iz grožđa i luteina iz jabuke, pružaju značajnu antioksidacijsku zaštitu za tijelo i imaju niz zdravstvenih prednosti.

Kao rezultat svega navedenog, mnogi ljekari i nutricionisti ističu koliko je važno  svakodnevno jesti raznoliko voće i povće, te da svako od njih ima različite dobrobiti za tijelo, uključujući poboljšani vid, kožu, probavu… Voće ima nisku nutritivnu vrijednost u usporedbi s drugom hranom, a svakodnevna konzumacija može spriječiti pretilost. Dnevni unos voća može poboljšati probavu i spriječiti kronične bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i nekih vrsta raka.

Kako je već svima dobro poznato,limun ima puno vitamina C, ali postoji jedna namirnica koja je čak bogatija vitaminom C od samog limuna. “Kivi je prepun antioksidansa! Odličan je izvor kalijuma, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti” – izjavila je Nataša Đukić, nutricionistica koja je pokušala objasniti zašto bi ga trebali češće konzumirati.

“Kivi je jedna od najzdravijih namirnica, ne sadrži puno kalorija, a ovo egzotično voće obiluje vitaminima i odlično je za čuvanje vašeg zdravlja. Kivi je voće prepuno antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego drugi citrusi. On sadrži dosta vlakana koji sprečavaju zatvor, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati s drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.” – dodala je u nastavku.

Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje kivija svako jutro može imati isti učinak kao aspirin, za koji je poznato da sprječava stvaranje ugrušaka i otklanja bolove. Zbog velike količine vitamina C smanjuje nervozu i napetost. Također je koristan za smanjenje stresa. Olakšava našu sposobnost da se opustimo i lakše rješavamo probleme kod kuće ili na radnom mjestu.

Preporučujemo