U medijima je nedavno objavljena nevjerovatna priča o kćeri bivšeg predsjednika Uzbekistana, koja se pretvarala se da je pop zvijezda i diplomat, a potrošila je 240 miliona dolara na nekretnine diljem svijeta od Londona do Hong Konga. Gulnara Karimova oslanjala se na britanske tvrtke za kupnju kuća i prijevoznih sredstava zaradom od korupcije i mita, pokazalo je istraživanje organizacije “Freedom For Eurasia”.

Računovodstvene tvrtke u Londonu i na Britanskim Djevičanskim otocima bile su odgovorne za britanske tvrtke koje su se bavile ovim transakcijama. Ova priča otvara nova pitanja o naporima vlade u borbi protiv nezakonitog sticanja velikog djela imovinskog stanja, izvjestio je svjetski poznati BBC.

Britanske vlasti kritizirane su da ne čine dovoljno napora kako bi spriječili kriminalce iz drugih zemalja da koriste britansku imovinu za pranje novca. U izvješću se navodi da je brzina kojom je Karimova povećala bogatstvo u Velikoj Britaniji zabrinjavajuća. Ono što ih je posebno zabrinulo jeste to da nema nikakvih dokaza da su predstavnici tvrtki povezanih s njom bili upoznati s njenim idejama, niti ima naznaka da je izvor sredstava bio upitan.

Nitko u Ujedinjenom Kraljevstvu nije istražen niti kažnjen zbog pružanja ovih usluga. Nakratko se vjerovalo da će Gulnara Karimova preuzeti mjesto predsjednice Uzbekistana umjesto svog oca, Islama Karimova, koji je bio predsjednik od 1989. do svoje smrti 2016. godine. Njegova kćer, pojavljivala se u glazbenim spotovima pod imenom Googoosha, vlasnica je razvijenog biznisa sa preprodajom nakitom i služila je kao veleposlanik u Španjolskoj.

Međutim, nakon toga je pobjegla od očiju javnosti 2014. godine, a nešto kasnije se doznalo da je bila zatvorena zbog optužbi za korupciju dok je njen otac još uvijek bio na čelu države, osuđena je na zatvorsku kaznu u 2017. godini a dvije godine nakon toga ponovo je bila zatvorena zbog kršenja uvjeta kućnog pritvora. Ostatak možete pročitati ovdje.

Preporučujemo