Mediteranska prehrana sadrži mnoštvo zdravih namirnica, među kojima je i ona koja je kod nas često zanemarena unatoč brojnim dobrobitima, posebice za žene. Riječ je o biljci raštan, poznatoj i kao raštika, koja je iz porodice kupusnjača, točnije podskupine zeljastog povrća. Raštan je poznat kao jedna od najzdravijih biljaka na svijetu zbog brojnih nutritivnih svojstava.

Raštan se često zanemaruje u usporedbi s drugim lisnatim povrćem poput kelja, kupusa, blitve i špinata, iako se svrstava u jednu od najzdravijih namirnica. To je zbog niskog kalorijskog sadržaja i visoke koncentracije esencijalnih vitamina i minerala, što ga čini vrijednim dodatkom svakoj zdravoj prehrani.

Uvrštavanje raštana u prehranu ženama je vrlo preporučljivo jer obiluje flavonoidom maempferolom. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju dovoljnu količinu flavonoida imaju 40 posto manji rizik od razvoja raka jajnika. Kako bi se zadržala najveća količina hranjivih tvari, ključno je pravilno pripremiti raštan. Ovo jelo je vrlo omiljeno u Hercegovini, Crnoj Gori i Dalmaciji. Obično se priprema kuhanjem ili kuhanjem na pari. Važno je ne prekuhati jelo jer može razviti gorak okus i izgubiti vitalne nutritivne komponente. Alternativno, može se konzumirati sirovo. Vrijedno je napomenuti da je jelo najugodnije tijekom zimske sezone.

Raštanski gulaš popularno je jelo poznato po jedinstvenom spoju okusa i sastojaka. To je izdašan obrok koji se sastoji od mekih komada govedine ili janjetine, pirjanih u bogatom umaku od rajčice sa začinima poput kumina, korijandera i paprike. Povrće poput luka, mrkve i krumpira često se dodaje u gulaš kako bi dobio dodatni sloj teksture i okusa. Rastan gulaš omiljeno je jelo u kuhinji Bliskog istoka, a često se poslužuje s toplim kruhom ili rižom.

Za pripremu parenog raštana stavite ga nakratko u kipuću vodu kako bi listovi omekšali. Nakon što omekšaju, nasjeckajte listove i pomiješajte ih s kolutićima mrkve u loncu da se kuhaju. Nakon nekog vremena u smjesu dodajte krumpir narezan na kockice. Nakon što se krumpir temeljito skuha, zgnječite ga vilicom, eliminirajući potrebu za blenderom. Pri kraju, u gulaš dodajte protisnuti češnjak, sol, papar i maslinovo ulje.

Sastojci:

Potrebno vam je deset komada raštike, malo mrkve, krumpir, češnjak, te naposlijetku začini koji će obogatiti okus, kao što su to sol i papar. Mnogi će se umjesto uobičajnog ulja odlučiti za maslinovo, koje je glavni sastojak u mnogim mediteranskim i bliskoistočnim kuhinjama, a poznat je po svojim zdravstvenim dobrobitima zbog visokih razina mononezasićenih masnih kiselina. Osim toga, koristi se u raznim kozmetičkim proizvodima i proizvodima za osobnu njegu zbog svojih hidratantnih svojstava i sposobnosti promicanja zdrave kože i kose, što je posebno bitno za osobe ženskog spola.

Preporučujemo