Sezona prehlada i gripa je stigla, a brojni pojedinci u Srbiji prijavili su da imaju uporan kašalj koji ne prestaje. Osim toga, zabilježeni su i slučajevi hripavca, obično poznatog kao hripavac. Trenutno je u našoj zemlji zabilježeno oko 78 do 80 slučajeva ove bolesti. U razgovoru za RTS liječnica hitne medicinske pomoći Ivana Stefanović daje savjete kako se učinkovito nositi sa simptomima.

Dr. Ivana Stefanović savjetuje da je uporan kašalj tipična posljedica infekcije dišnog sustava. Ako su prisutni drugi simptomi, osobito kod djece, nužno je potražiti savjet pedijatra. Prema riječima liječnika, ako ste imali respiratornu bolest koja se manifestirala povišenom temperaturom i općim osjećajem nelagode, ali su ti simptomi sada nestali i ostao samo kašalj, onda je vjerojatno da su vaša pluća zdrava. Liječnik vas je pregledao i ustanovio da vam krvna slika izgleda normalno. Kašalj je vjerojatno uzrokovan virusom koji je prethodno uzrokovao bolest i oštetio vaš respiratorni epitel.

Zbog toga je vaš dišni sustav sada osjetljiviji na sve vrste podražaja nego što je bio prije. Prema riječima dr. Stefanovića, za liječenje upornog kašlja potrebno je strpljenje, jer kod nekih može trajati mjesec dana, a kod nekih i duže. Važno je ustrajati u simptomatskom liječenju, uzimati tople napitke i koristiti pastile za grlo koje umrtvljuju dišni sustav kako bi se spriječila pretjerana reakcija.

Medicinski stručnjak komentira da je ključno istražiti svaki kašalj koji nije povezan s respiratornom bolešću kako bi se otkrio njegov temeljni uzrok. Virus mora proći sazrijevanje, što pogoršava navedene poteškoće. Dr. Ivana Stefanović izvijestila je da raste broj oboljelih od upale pluća zbog virusa prehlade, upozoravaju kolege s Klinike za infektivne bolesti. Doktorica Ivana Stefanović ističe kako je važno pustiti svaki virus da miruje najmanje sedam dana, a ponekad i duže, kako ne bi došlo do teže bolesti koja zahtijeva intenzivno liječenje.

Preporučujemo