Povremeno, bilo da se radi o rutini ili jednostavno o iscrpljenosti, netko može utonuti u san uz još uvijek upaljeno svjetlo. Moguće je da ćete se kasnije probuditi i isključiti ga, ili ćete ga možda samo nastaviti spavati. Međutim, važno je napomenuti da spavanje na svjetlu nije idealno i treba ga izbjegavati. Psihologinja Shelby Harris sugerira da je spavanje u tamnoj sobi optimalan izbor za promicanje dobrog zdravlja i odmora. Ona naglašava mogućnost da izloženost svjetlu, osobito tijekom noćnih sati, ometa vaše obrasce spavanja. Postizanje stanja sna pokazat će se izazovnijim zadatkom.

Ljudski mozak prima signale od svjetla koji utječu na naš ciklus spavanja i budnosti. Svjetlost signalizira mozgu da se probudi, dok tama signalizira mozgu da se pripremi za spavanje. To je zbog činjenice da je lučenje melatonina, koji regulira san i ciklus spavanja, inhibirano svjetlom. Osim toga, prema Harrisu, svjetlost stimulira mozak, stvarajući poteškoće u postizanju opuštenog stanja. Prema psihologu, početno obrazloženje za ovaj argument je da ima potencijal poremetiti vaše prirodne obrasce spavanja.

Rasvjeta prisutna u prostoriji može ometati različite faze sna, a sve su neophodne za pravilan odmor i lakše buđenje. Osim toga, tijekom sna tijelo dobiva ono što mu je potrebno za dobrobit. Prethodne studije u području medicine spavanja otkrile su da korištenje noćnog svjetla tijekom spavanja može utjecati na ciklus spavanja, što rezultira povećanjem početne faze sna i smanjenjem faze dubokog sna. Nakon toga je primijetila da ostavljanje upaljenog svjetla tijekom spavanja može dovesti do smanjenja trajanja i kalibra nečijeg odmora.

Fascinantno je primijetiti da svjetlost može utjecati na vaše tijelo čak i tijekom sati spavanja. Zapravo, studije pokazuju da spavanje u okruženjima s višim razinama vanjskog noćnog svjetla može dovesti do smanjenja trajanja sna. Razlog tome je što onemogućuje proizvodnju melatonina, hormona koji je odgovoran za regulaciju ciklusa spavanja i budnosti. Prema njegovim zapažanjima, studije su pokazale da postoji veća vjerojatnost da ćete sljedećeg dana doživjeti negativne emocije.

Prema psihologu Harrisu, spavanje s upaljenim svjetlom može dovesti do negativnih učinaka sljedeći dan. To onda može utjecati na vašu sposobnost da se usredotočite, vaše emocionalno stanje i vaše opće blagostanje. Prema medicinskom izvješću, ostavljanje upaljenih svjetala tijekom spavanja povezano je s povećanom vjerojatnošću razvoja kroničnih bolesti. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), nedovoljno sna povezano je s pojavom dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i depresije. Studija provedena 2022. godine otkrila je da su zdrave odrasle osobe koje su spavale uz umjerenu izloženost svjetlu tijekom jedne noći imale ubrzan rad srca i povećanu otpornost na inzulin.

Preporučujemo