Kada je kupus u pitanju, one je stoljećima poznat kao narodni lijek za natečene zglobove, podlive i uganuća. Dosta ljudi na današnjem vremenu boluje od artoroze ili osteroartritisa koljena. Riječ je o upalnom oboljenju koje nastaje zbog istrošenih i deformisanih zglobova koljena. Ova bolest se ogleda oticanjem koljena, otežanom pokretljivošću zglobova, te bolova, ponekad jačeg a nekada slabijeg intenziteta.

Ako ste jedna od tih osoba, primjenite obloge od kupusa, koje dokazane donose olakšanje. Kupus pomaže kod čireva, akni, reume, hemeroida, bubrežnih kolika, herpesa i glavobolje. Poznato je da listovi kupusa ublažavaju tegobe mastitisa, infekcije dojki koja pogađa sve veći broj novopečenih majki.

Kupus je bogat sa vtiaminima i fitonutrijentima, te glutamina i antocijanina. Isto tako, sadrži moćnu tvar sulforafan, koji štiti hrskavicu, i kemferol, koji ima protivupala sredstva. Oblozi od kupusa djeluju tako što smanjuju otok i upalu, samim tim i redukuju bolove, pa se osoba bolje i lakše kreće.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Preporučujemo