Josip Broz Tito bio je možda i najvažnija ličnost jugoslavenske povijesti, komunistički revolucionar, državnik, predsjednik Saveza komunista Jugoslavije i doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Unatoč političkoj istaknutosti, Tito je također bio na glasu kao ženskar, s nekoliko ljubavnih afera u životu. Iako je Jovanka Budisavljević obično prva žena koja se povezuje s Titovim romantičnim životom, vrijedi napomenuti da je on imao druge interese i da je bio oženjen prije nego što je upoznao Jovanku.

Tito se crkveno i građanski vjenčao s Ruskinjom Pelagijom Belorusovom u lipnju 1919., kada je ona imala 14, a on 26 godina. Prvi put su se sreli kada je Pelagija spasila Tita, ratnog zarobljenika, od Kolčakovih kontrarevolucionara. Par je imao četvero djece, ali nažalost, njihovo prvo troje umrlo je mlado, ostavivši samo jedno dijete. Nakon što je Tito zatvoren zbog promicanja komunizma 1928., Pelagija se s njegovim sinom odlučila vratiti u Rusiju.

Tito je izrazio nezadovoljstvo što je Pelagija smjestila njihovu djecu u dom za nezbrinutu djecu, a njihov brak je službeno raskinut u travnju 1936. Tokom 1936. Tito se drugi put oženio Lucijom Bauer, poznatom i kao Ana Koenin. Bauerin bivši suprug bio je važan član njemačke komunističke partije. Međutim, kada je Hitler došao na vlast, Bauerin suprug je uhićen i osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Kao odgovor, Red Aid International dopustio je Ani da se preseli u Moskvu, gdje je uzela ime Lucija. Godine 1936. Tito i Lucija su se vjenčali kada je Tito imao 44 godine, a Lucija je navodno imala samo 22 godine. No, njihova mladenačka sreća nije dugo trajala jer je Tito morao napustiti Jugoslaviju na ilegalni rad. Unatoč udaljenosti, Tito održava vatru pišući Luciji ljubavna pisma, potvrđujući svoju ljubav prema njoj, ali nažalost, Lucijin život je prekinut kada ju je Staljinova tajna policija optužila za špijunažu za Njemačku i ona je pogubljena u moskovskom zatvoru 1937. godine.

Preporučujemo