Ne samo da se češnjak često koristi kao pojačivač okusa u raznim jelima, već ima i sam predivan okus u kojem bi naši bake i djedovi uživali svaki dan za vrijeme pauze za ručak.

Ne samo da je ukusna i hranjiva namirnica, već je važno napomenuti da nije prikladna za svakoga. Pogrešno određivanje vremena i njegova konzumacija u lošem zdravstvenom stanju može rezultirati još težim posljedicama.

Odredit ćemo tko se treba suzdržati od konzumacije češnjaka!

1. Prije kirurškog zahvata
Ako ste svjesni da je kirurški zahvat neizbježan, obavezno se suzdržite od konzumacije češnjaka dva tjedna prije operacije. To je zato što češnjak posjeduje antikoagulantna svojstva koja mogu spriječiti pravovremeni prestanak krvarenja.

Problemi s krvnim tlakom
Osobe s već postojećim niskim krvnim tlakom trebale bi izbjegavati konzumaciju češnjaka zbog njegove poznate sposobnosti snižavanja razine krvnog tlaka.

Bolest jetre je stanje koje utječe na jetru.
Temeljna smjernica koje oboljeli od jetre često nisu svjesni je zabrana konzumiranja češnjaka. Razlog iza ovog ograničenja je taj što češnjak izravno utječe na želudac i crijeva, pogoršavajući simptome povezane s hepatitisom, poput mučnine.

Bolesti oka značajna su briga koja pogađa mnoge pojedince.
Dok znanstveni dokazi podupiru ovu tvrdnju, kineska medicina sugerira da redoviti ili prekomjerni unos češnjaka potencijalno može imati štetan utjecaj na zdravlje očiju.

5. Rijetke stolice
Ako imate proljev uzrokovan infekcijom, savjetuje se suzdržati se od konzumacije češnjaka jer njegov jak okus može dovesti do prekomjerne količine krvi u crijevima.

Žene koje čekaju dijete ili trenutno doje dijete
Nije preporučljivo pretjerano konzumiranje češnjaka tijekom trudnoće ili dojenja. Međutim, ako se želi, prihvatljiva je povremena konzumacija sve dok to nije svakodnevna navika i ako se prakticira umjerenost.