Dušica Ilić, poznatija kao Kleopatra, dospela je u žižu interesovanja početkom 90-ih godina, predstavljajući se kao proročica. U tom periodu, mnogima su reči “kraljice među prorocima,” kako je sebe nazivala, pružale utehu. Često su je zvali da saznaju kakva ih budućnost čeka, hoće li imati para, da li će se pojaviti ljubav njihovog života…

  • Prije nego što je dobila priznanje kao proročica, intrigantno je primijetiti da je bila pjevačica. Poznavatelji njenog opusa često se prisjećaju njenog zapaženog intervjua na sajmu u Rumi, gdje je svoj vokalni talent pokazala uz Paju Kiflicu.

“Ja sam pjevač koji je, prema općem mišljenju, uspio osvojiti jugoslavensku publiku, iako ne razumijem zašto. Čini se da postoji iskrena naklonost prema meni, pojedinci aktivno traže moju prisutnost, osobito vlasnici privatnih restorana. , da sad pređemo na temu ljubavi, trenutno nastupam u Rumi, točnije u renomiranom objektu čiji je vlasnik Paja Kiflica, slobodno dođite ako vas zanima krasit će pozornicu cijeli lipanj”, poručila je u tom trenutku Kleopatra.

Kleopatra je svojedobno vodila vlastitu televizijsku emisiju na lokalnoj mreži, osvajajući gledatelje svojim programom uživo. Uz svoje voditeljske dužnosti, surađivala je s brojnim popularnim osobama iz glazbene industrije, nudeći im uvid u njihovu budućnost. No, tek što je njezina slava dosegla vrhunac, netragom je nestala. Priča se da trenutno živi u BiH, iako se rijetko pojavljuje u javnosti.U posljednje vrijeme sve više kruže fotografije na društvenim mrežama koje prikazuju Kleopatrin sadašnji izgled, a brojni pojedinci komentiraju minimalne promjene koje je pretrpjela.

BONUS TEKST:

Sveobuhvatni vodič o hurmama: Istorija, uzgoj, nutritivna vrednost i kulinarska upotreba

1. Uvod u Hurme
Hurma, poznata i kao datula, je slatko, jestivo voće koje raste na palmi (Phoenix dactylifera). To je voće bogato istorijom i kulturološkim značajem, naročito u suvim i toplim područjima Bliskog Istoka i Severne Afrike, gde se uzgaja hiljadama godina. Hurme su izuzetno hranljive i često se nazivaju “voćem života” zbog njihove sposobnosti da obezbede energiju i ključne hranljive materije.

2. Istorijski Pregled
Antičko Porijeklo
Hurma se uzgaja više od 6.000 godina, sa prvim dokazima o njenoj kultivaciji koja seže do Mesopotamije i drevnog Egipta. U tim drevnim civilizacijama, hurma je bila osnovna namirnica i često se koristila u religijskim ceremonijama. Egipćani su pravili vino od hurmi, dok su u Mesopotamiji hurme bile simbol plodnosti i bogatstva.

Širenje kroz Svet
Iz Bliskog Istoka, hurma se proširila širom Mediterana i dalje ka jugu, u Afriku, i na istok, u Indiju i Pakistan. Tokom islamske ekspanzije u 7. i 8. veku, hurma je stigla do Španije, a zatim i do Amerike putem španskih kolonizatora u 18. veku.

3. Botanička Karakteristika i Uzgoj
Opis Biljke
Palma koja daje hurme može narasti do visine od 30 metara. Ima dugu, perastu krošnju sa listovima koji dostižu dužinu do 6 metara. Hurme rastu u grozdovima i svaka palma može proizvesti između 70 i 140 kilograma voća godišnje.

Klimatski Uspeh
Hurme najbolje uspevaju u suvim, toplim klimama sa puno sunca i malo padavina. Idealan uslov za njihov rast je temperatura između 25°C i 35°C, sa minimalnim padavinama i visokim nivoima sunčevog zračenja.

Proces Kultivacije
Oprašivanje: Hurme su dvodomne biljke, što znači da postoje muške i ženske palme. Prirodno oprašivanje vetrom je moguće, ali se uglavnom koristi ručno oprašivanje kako bi se obezbedio veći prinos.
Berba: Voće se bere kada dostigne zrelost, što može varirati od ranog stadijuma kada su hurme čvrste do potpuno zrelog stadijuma kada su meke i slatke.
4. Nutritivna Vrednost i Zdravstvene Koristi
Sastav i Kalorije
Hurme su bogate ugljenim hidratima, pretežno prirodnim šećerima kao što su glukoza, fruktoza i saharoza, što ih čini izvanrednim izvorom instant energije. Sadrže nizak nivo masti i proteina, ali su bogate dijetnim vlaknima.

Nutritivni profil (po 100g suve hurme):

Kalorije: 277 kcal
Ugljeni hidrati: 75 g
Šećeri: 66 g
Vlakna: 7 g
Proteini: 2 g
Masti: 0.2 g
Vitamini i Minerali
Hurme su bogate esencijalnim vitaminima i mineralima kao što su:

Kalijum: Ključan za kontrolu krvnog pritiska.
Magnezijum: Pomaže u regulaciji nervne i mišićne funkcije.
Vitamin B6: Podržava funkciju mozga.
Željezo: Važno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Zdravstvene Koristi
Energetski Boost: Zbog visokog sadržaja prirodnih šećera, idealne su za brzi unos energije.
Digestivno Zdravlje: Vlakna u hurmama poboljšavaju probavu i pomažu kod zatvora.
Srčano Zdravlje: Prisustvo kalijuma i antioksidanata može doprineti zdravlju srca smanjujući krvni pritisak i nivo lošeg holesterola.
5. Kulinarska Upotreba
Sveže i Suve Hurme
Sveže hurme se često konzumiraju same ili se koriste u salatama i desertima. Suve hurme su popularne kao zdrava užina ili se koriste u kuvanju i pečenju.

Recepti i Priprema
Punjenje Hurmi: Suve hurme se često pune orasima, bademima ili sirom, što ih čini ukusnim zalogajem.
Sirup od Hurmi: Koristi se kao prirodni zaslađivač za palačinke, sladoled ili kao dodatak napicima.
Energetske Kuglice: Suve hurme se blendiraju sa orašastim plodovima i kakaom kako bi se napravile zdrave energetske kuglice.
Kulturne Tradicije
U mnogim kulturama, hurme imaju simboličko značenje i često se koriste u religijskim ritualima i praznicima. Na primer, tokom Ramazana, hurme su tradicionalno prvo što se konzumira nakon zalaska sunca za prekid posta.

6. Komercijalna Proizvodnja i Tržište
Glavne Proizvođačke Zemlje
Najveći proizvođači hurmi uključuju zemlje poput Egipta, Saudijske Arabije, Irana, i UAE. Ove zemlje dominiraju globalnim tržištem i izvoze velike količine hurmi širom sveta.

Tržišne Tendencije
Potražnja za hurmama raste kako zbog njihovih zdravstvenih beneficija, tako i zbog njihove popularnosti u prirodnim zaslađivačima i zdravim užinama. Očekuje se da će tržište hurmi nastaviti da raste sa sve većim fokusom na zdrave prehrambene navike.

7. Čuvanje i Skladištenje
Hurme imaju dug rok trajanja kada se pravilno skladište. Suve hurme se mogu čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru nekoliko meseci, dok sveže hurme zahtevaju hladnije temperature i mogu trajati nekoliko nedelja u frižideru.

Saveti za Skladištenje
Čuvanje u hermetičkim posudama: Pomaže u očuvanju svežine.
Zamrzavanje: Suve hurme mogu se zamrznuti za dugotrajno skladištenje, a pritom ne gube nutritivnu vrednost.
8. Zaključak
Hurme su više od običnog voća; one su deo kulturnog nasleđa mnogih civilizacija i imaju značajnu nutritivnu vrednost. Njihova slatkoća i bogatstvo hranljivih materija čine ih idealnim dodatkom modernoj ishrani, bilo kao zdrava užina, prirodni zaslađivač, ili sastojak u raznim jelima. Sa sve većim interesovanjem za zdrave i prirodne proizvode, hurme će verovatno nastaviti da igraju ključnu ulogu u ishrani ljudi širom sveta.

Preporučujemo