Majka Tereza poznato je ime diljem svijeta, a mnogi je štuju kao sveticu. Agnes Gonkha Bojakhiu, rođena u Skoplju 1910., odrasla je u siromaštvu i doživjela je gubitak oca u dobi od osam godina. Kako bi se nosila sa svojom tugom, utjehu je potražila u crkvi, a do svoje 12. godine odlučila je postati časna sestra. Trenutno je prepoznata kao Majka Tereza, štovana svetica koja je dobila Nobelovu nagradu za mir.


Kako je vrijeme prolazilo, pojavilo se nekoliko anomalija koje su bile u suprotnosti s početnom percepcijom dotične osobe. Otkrića koja se tiču ​​tamnije strane “sveca” imala su kobne posljedice za više pojedinaca. Za Majku Terezu se smatralo da posjeduje sposobnost pregovaranja i mijenjanja naracije situacije, što ju je činilo vrijednom imovinom za crkvu kao kriznu predstavnicu za odnose s javnošću tijekom njezina mandata. Dokazi koji podupiru ovu tvrdnju uključuju njezino svjedočenje u slučaju Donalda McGirra. McGirr, cijenjena figura, bio je optužen za zlostavljanje djece, a Majka Tereza svjedočila je u njegovu korist, izjavljujući njegovu nevinost. Nažalost, ta je podrška omogućila McGirru da nastavi sa zlostavljanjem djece još deset godina dok konačno nije optužen za zločin.

Ski Documentaries nedavno je emitirao dokumentarac u kojem se tvrdi da je Majka Tereza bila suučesnik u najzloglasnijim praksama Katoličke crkve i da su joj prioriteti bili više siromaštvo i patnja nego pružanje pomoći onima kojima je bila potrebna. U svjetlu skandala oko zlostavljanja djece koji je potresao Crkvu, Majka Tereza pokušala je riješiti problem tako što je poslala Meri, koja je s njom radila više od dvadeset godina, da istraži incidente u urbanim sredinama. Meri potvrđuje da je Majka Tereza imala moć promijeniti narativ koji okružuje te incidente. Marija, još jedna suradnica Majke Tereze, primijetila je da se siromaštvo smatra vrlinom jer je i sam Isus bio siromašan, ali je također prepoznala proturječnost u tom vjerovanju, opisujući ga kao pomalo shizofrenog.

Majka Terezija je tvrdila da je dobila točne upute od samog Isusa, koji je komunicirao s njom. “Njegova je zapovijed bila da napustim samostan i pomognem onima kojima je potrebna”, bile su njezine točne riječi. Unatoč tome što je dobila Nobelovu nagradu za svoj opsežni dobrotvorni rad, oni koji su radili uz nju bili su šokirani njezinim otkrićima. Engleski liječnik Jack Preger surađivao je s dobrotvornom organizacijom Majke Tereze i bio je uznemiren onim čemu je svjedočio. Pacijenti o kojima su se brinule časne sestre nisu dobivali odgovarajuću njegu ili pažnju. Igle korištene za injekcije ponovno su korištene i nisu ispravno sterilizirane. Nadalje, opečenoj žrtvi nije dano nikakvo ublažavanje boli, što je zabrinjavajuće. Redovnice su vjerovale da će se iskupiti samonanesenom boli, zbog čega su se bičevale i nosile lance sa šiljcima. Unatoč tome što su imali dovoljno sredstava za vođenje prave bolnice za siromašne, zanemarili su je. Njihov moto je bio “Molitva će ublažiti bol, a ne lijek…

Preporučujemo