U nastavku našeg današnjeg članka razgovarat ćemo na temu predstojećih praznika, prije svega vaskrsu, nakon kojeg dolazi i prvi maj Međunarordni praznik rada. Mnogi su se pitali koliko ćemo slobodnih dana ovaj put imati, te da li ćemo ih moći povezati sa vikendom kako bi imali malo duži odmor.

Po pitanju Vaskrsa i Uskrsa, poznato je da praznik uvijek pada na nedjelju a nikada ne može biti prije četvrto aprila ili nakon osmog maja. Jedna zanimljivost koja se ističe za 2025. godinu jeste da oba paznika padaju na isti datum, to jeste 20 maja. Ako se osvrnemo na crkveni kalendar, praznici se trebaju slaviti tri dana, a tokom ove goine praznik obuhvata period od 14 do 17 aprila.

Međutim s obzirom na aktuelni zakon, na posao se vraćamo drugi dan Vaskrsa, a kako religijska priča ističe, Isus je po posljednji puta uživao u svojoj slobodi upravo na četvrtak, prije nego što je razapet na krstu. Zbog toga, veliki petak je se smatra pomenom na njegovu žrtvu koju je doživio.

Drugi dan kršćanske žalost pada na 15. april, veliku subotu, dok je dan poslije Uskrs ili Pasha, sa čime se slavi Isusovo ponovno vraćanje u život. S obzriom na Vaskršnji ponedjeljak, 17. april bi također trebao biti neradni dan, međutim ukoliko želite proslaviti vaskrs, izgleda da ćete morati uzeti sloboan dan, a mnogi ovo smatraju najboljom opcijom da iskoriste svoje dane za godišnje jer mogu povezati nekoliko neradnih zajedno sa vikendom. Što se tiče praznika rada, on ove godine pada na ponedjeljak i utorak, što samim time znači da se povezuje sa vikendom te da ćemo ovaj put imati svakako duži odmor.