Tulumba ili Bamiyeh je vrsta slatke poslastice koja se u inostranstvu prži u dubokom ulju i može se naći u Egiptu, Turskoj i drugim područjima s regionalnom kuhinjom koja potječe iz Osmanskog Carstva. Ovaj se desert sastoji od tijesta koje je prženo i zatim natopljeno sirupom, slično kao neki američki deserti, međutim na našem podnevlju se sprema na nešto drugačiji način. 

Za pripremu agde sakupite sve potrebne sastojke i pomiješajte ih u zdjeli. Omjer vode i šećera uvijek treba biti dva prsta više vode nego šećera. Nakon što smjesa zavrije, smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 20-30 minuta. Konzistencija umaka ne smije biti ni prerijetka ni pregusta, već sirupasta, poput lagane glazure. Zaljev je moguće pripremiti unaprijed, jer se može skuhati i dan ranije.

Za pripremu smjese potrebno je smjesu vode, mlijeka, ulja i šećera zagrijati do temperature vrenja. Prašak za pecivo i brašno treba sjediniti. Nakon što posudu skinete s vatre, svu količinu brašna dodajte odjednom, a ne postupno. Snažno miješajte smjesu drvenom kuhačom dok tijesto ne postane glatko. Ponovno stavite posudu na laganu vatru i nastavite neprestano miješati tijesto nekoliko minuta dok se ne počne odvajati od stijenki posude. Ostavite tijesto da se ohladi prije nastavka. Tijekom procesa hlađenja preporuča se povremeno miješati tijesto kako se korica ne bi zalijepila za površinu.

Za stvaranje savršenog tijesta bitno je u hladnu smjesu dodavati jedno po jedno jaje. Važno je dobro izmiksati svako jaje i pričekati da se potpuno upije prije dodavanja sljedećeg. Nakon što se dodaju sva jaja, tijesto će biti glatko, mekano i svilenkasto na dodir. Proces stvaranja uključuje mnoštvo koraka. Zahtijeva pažljivo planiranje, eksperimentiranje i kontinuirano usavršavanje vlastitog pristupa dok se ne postigne željeni rezultat. To uključuje kombinaciju različitih elemenata, kao što su inspiracija, vještina i posvećenost detaljima. Svakom koraku mora se pristupiti sa strpljenjem i predanošću kako bi se proizveo konačni proizvod koji je i utjecajan i smislen.

Prije stvaranja bilo čega, korisno je imati neke smjernice. Evo nekoliko savjeta koje trebate uzeti u obzir prije nego što krenete na svoje kreativno putovanje. Tulumbe su vrsta peciva koja se peku prženjem u dubokom bazenu ulja, dopuštajući da budu potpuno uronjeni. Kako biste osigurali savršene tulumbe, važno je ne pregrijati ulje za prženje. Započnite stavljanjem kuglica tijesta u hladno ili mlako ulje, a zatim postupno povećavajte temperaturu na srednju. Ako je ulje prevruće, kuglice će se napuhati i završiti šuplje u sredini. Iako će i dalje biti izvrsnog okusa, imat će ružnu rupu u sredini. Osim toga, početni tulumbi dodani ulju bit će temeljitije pečeni od onih koji su dodani kasnije.

Nakon što se završi prženje jedne serije tulumba, pustite da se ulje malo ohladi prije nego što nastavite sa sljedećim krugom. Kako bi izbjegla dugotrajno čekanje da se ulje ohladi, moja majka koristi jednostavnu metodu. Dio vrućeg ulja prelije u šalicu i pomiješa s hladnim uljem. Za naknadno prženje ponovno izlije vruće ulje i zamijeni ga prethodno ohlađenim uljem iz šalice. Važno je ne pretrpati tavu tulumbama jer će se tijekom prženja proširiti. Ostavite dovoljno prostora da se tulumbe same okreću, ali slobodno im pomozite ako je potrebno.

Kako se tijesto ne bi lijepilo, preporučljivo je namazati prste uljem ako njima vadite tijesto iz štrcaljke. Kada koristite kuhinjske škare za rezanje tijesta, također je preporučljivo nauljiti oštrice. Slijedeći ovaj savjet dobit ćete gladak kraj punđe bez poderanja. Kako biste napravili savršene tulumbe za svoje zabave, započnite punjenjem metalne štrcaljke tijestom. Napunjeno tijesto utisnite direktno u ulje, bilo hladno ili mlako, a zatim pojačajte vatru na srednju. Duljina tulumba može varirati od 5 do 10 centimetara, ovisno o osobnim preferencijama.

Ključno je osigurati da i rebra i utori između rebara budu zapečeni sa svih strana kada pržite tulumbe. Važno je napomenuti da se ne smiju smatrati gotovima dok između rebara nema boje. Kada su gotovi, rešetkastom žlicom ih izvadite iz ulja. Držite ih malo iznad ulja da se ocijedi višak ulja, a zatim ih stavite direktno u hladnu vodu. Ostavite ih da se namaču dok se sljedeća serija tulumbi ne ispeče. Na kraju ih posložite jednu do druge u plitku posudu ili pleh. Za postizanje savršenih tulumbija bitno je slijediti određeni postupak. Nakon prvog prženja potrebno je ostaviti ulje da se ohladi. Tek tada ponovite cijeli proces prženja za svaku sljedeću rundu tulumba. Nakon što su sva peciva ispečena do kraja, premažite ih preostalom smjesom lovora u kojoj su prvotno bili namočeni. Posudu poklopiti ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon što se ohladi spremite u hladnjak.

Preporučujemo