Začepljeni odvod u sudoperu, lavabou ili kadi često predstavlja izazov koji želimo brzo prevladati. Osim što ograničava normalan protok vode, često donosi i neugodne mirise. Iako se neki problemi mogu samostalno riješiti, kada je začepljenje dublje, preporučljivo je pozvati stručnjaka. Ako želite smanjiti troškove, razmislite o samostalnom rješavanju problema s vodovodnim cijevima. Nema potrebe gubiti vrijeme i novac na skupa sredstva iz trgovine kada možete koristiti stvari koje već imate u svom kupatilu. Iako vodoinstalaterske usluge mogu biti skuplje, uloženi trud s vaše strane može vam pomoći da riješite problem bez nepotrebnih izdataka.

Dobro je poznato da soda bikarbona i sirće često djeluju kao efikasna rješenja za odčepljivanje odvoda. No, možda će vas iznenaditi saznanje da još jedan kućanski proizvod može biti izuzetno učinkovit u ovoj situaciji – deterdžent za rublje. Enzimi prisutni u deterdžentu za pranje rublja ne samo da razgrađuju tvrdokornu masnoću na odjeći, već također čine čuda kada je riječ o odčepljivanju odvoda. Za pripremu moćne otopine za odčepljivanje odvoda, pomiješajte pola litre kipuće vode s 3 žlice deterdženta za pranje rublja, prilagodeći količinu prema jačini praška i veličini odvoda. Toplina vode aktivira deterdžent, što efikasno uklanja tvrdokornu masnoću.

Pažljivo ulijte smjesu u odvod, ostavite da odstoji trideset minuta, a zatim sve isperite toplom vodom. Ako prvi put ne uspije, preporučuje se ponoviti postupak. Alternativno, možete koristiti prste ili gornji kraj žice kako biste uklonili ostatke hrane i masti koji uzrokuju začepljenje odvoda. Pažljivo umetnite žicu u odvodnu cijev i obradite je kako biste efikasno uklonili prljavštinu i tvrdokorne ostatke koji ometaju normalan protok vode.

Preporučujemo