DOK SPAVATE IZBACUJETE PLJUVAČKU NA JASTUK? Nije slučajno: Evo šta je u pitanju, otkriven razlog

0

Svi mi volimo da spavamo i svjesni smo da nam je dobar san potreban za dobro funkcionisanje. Metabolizam i osnovne životne funkcije ovise o dobrom snu, a gleda se i trajanje i kakvoća sna. Preporučuje se spavanje od minimalno sedam sati svaku noć i da se ne ide puno manje ili puno više od toga.

spavanje

Ovo je važno za oporavak i zdravlje našeg cjelokupnog organizma, ali danas toliko živimo pod stresom i nekim ubrzanim životom da smo izgubili pojam o važnosti jako kvalitetnog sna. Čak i kad uspijemo spavati kako treba, probudimo se i zateknemo nešto užasavajuće na našem krevetu. Jedna od takvih pojava je jako mokar jastuk i to ne od znoja, već od pljuvačke. Ovo je, vjerovali ili ne, jako česta pojava i ima veze sa probavom i želučanom kiselinom u mnogim slučajevima. Naravno, stres tu igra svoju ulogu, ali postoje stvari koje se kod ovog problema kontrolišu.

Prvo da isključimo stres, umor, loše snove i slično jer to zna da doprinese pojavljivanju većih izlučevina pljuvačnih žlijezda, ali mimo toga postoje brojni drugi činioci. Alergijske reakcije se mogu manifestovati na ovaj način i stoga provjerite da li ste izloženi nečemu na šta ste alergični prije spavanja ili tokom.

Ako uzimate određene lijekove ili ako imate probavnih problema poput pojačane želučane kiseline, vrlo je moguće da ćete viđati pljuvačku na svom jastuku kad se probudite. Ukoliko imate ovaj problem i smeta vam, obavezno se najprije obratite svom ljekaru kako biste imali stručno mišljenje i što efikasnije rješenje vašeg problema.