Novo

Da li vam se nekada desilo da se vaše tijelo odjednom trzne dok tonete u san? Evo šta vam se zapravo događa!

Vejrujemo da vam se bar jednom u životu desilo da zaspete i čini se kao da upadate u najdublji san u životu, a onda se vaše tijelo odjednom trzne i vi se probudite.

Jeste li se ikada zapitali zašto vam se ovo dešava?

Naučnici su napokon dali objašnjenje za ovu pojavu, a izgleda kako je to sasvim uobičajena stvar. Nekada se možete osjećati kao da padate sa neke velike visine. Svugdje su ljudi na sve moguće načine pokušavali objasniti ovaj  osjećaj. Svi mi koji smo to doživjeli, doživjeli smo na drugačiji način, međutim konačan rezultat je da ćete završiti svoje buđenje iz svog stanja mirovanja.

Stručnjaci, prije svega, vjeruju da postoje neki vanjski uzroci koji mogu povećati vjerovatno za trzanje, kao što su duhan u kofein. Preproučuje se da ne pijemo kafu nekoliko sati pred odlazak u krevet jer bi time mogli povećati svoje šanse za podlijeganje ovoj pojavi.

Određeni stimulanski kao što su adderall ili Ritalin mogu imati skoro isti efekat. Manjak sna je isto tako okidač. Trzanje se inače dešava kada neko zaspi prebrzo zbog toga što je iscrpljen.

spavanje

U prvim fazama sna, vaši otkucaji srca a i disanje brzo usporava. Nekada, kada je neko stvarno iscrpljen, mozak nastavlja kroz ove faze sna previše brzo te ga tako zbunjuje. U tom trenutku tijelo brzo reaguje sa hemikalijama koje prouzrokuju da se probudite upravo sa trzajem. Bilo kako bilo, ovo nije ništa strašno, ako vam se ovo dešava potrudite se da ne pijete kofein kada pođete spavat.

Oglasi – Advertisement