Lovor se tradicionalno koristio u liječenju raznih bolesti uključujući probavne i kardiovaskularne bolesti, giht i reumatizam, kao i stanja poput nervoze i nesanice.
Eterično ulje zaliva je veoma korisno za inhalaciju i služi kao odlično dezinfekciono sredstvo tokom sezone prehlada i virusa, što ga čini raznovrsnom opcijom.
Za one koji žele da ojačaju svoj imuni sistem, ublaže respiratorne probleme i pronađu olakšanje od kašlja, upale grla i bronhitisa, čaj i sirup od lovorovog lista se preporučuju.
Osvježavajući napitak od listova lovora, poznat kao lovorov čaj, pruža ugodan i okrepljujući doživljaj.
Za pripremu, tri lovorova lista, svježa ili suha, sitno natrgajte ili nasjeckajte, a zatim ih pomiješajte sa 2,5 dcl vode u šerpi. Ostavite smjesu da se krčka desetak minuta.

Nakon skidanja s vatre, važno je pokriti i ostaviti da odstoji 10 minuta prije nego što nastavite s postupkom cijeđenja.
Kada se temperatura malo spusti, ubacite kašičicu limunovog soka i 1-2 kašike meda koje ste pripremili kod kuće. Konzumirajte 2-3 porcije ovog čaja na dnevnoj bazi.
Slatki sirup od lovorovog lista.
Za ovaj recept uzmite 6 svježih ili 8 osušenih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 kašika smeđeg šećera ili meda i sok od 1 limuna.
Zakuhajte vodu, a kada dostigne tačku ključanja, ubacite lovorov list. Nastavite da poklopite lonac i ostavite da se krčka 6-10 minuta. Nakon toga izvadite lovorov list i pažljivo prebacite tečnost u drugu posudu.
Pomiješajte smeđi šećer (ili med) i svježe iscijeđeni limun, pažljivo miješajući dok se šećer (ili med) potpuno ne otopi.
Za dnevnu konzumaciju preporučuje se uzimanje 1-3 kašičice sirupa, hladnog ili toplog.

Da sačuvate lovorov sirup, prebacite ga u staklenu bocu i čuvajte u frižideru. Na ovaj način se može držati nekoliko dana, a po potrebi se može napraviti i svježa serija.

Preporučujemo