U protekle dvije decenije došlo je do velikog industrijskog razvoja, digitalizacije i napretka u mnogim sferama, shodno tome, nastupilo je moderno doba u kojem možemo pristupiti svim informacijama koje su nam potrebne u određenom segmentu života. Kako je došlo do razvoja u mnogim stvarima, tako se i farmaceutska industrija u današnjici razvila do samog vrhunca i na taj način spremila u zaborav mnoge metode alternativne medicine.

Narodna medicina | Narodna medicina

Narodna medicina bila je zastupljena tokom naše bogate prošlosti i starije osobe se još uvijek služe određenim znanjima koja su se prenosila generacijski. Medicinske savjete i recepte, ljudi su prije tražili od osoba koje nisu bile stručno kompetentne, ali su imali određene vještine u pripremanju “čudotvornih napitaka” i takve osobe su se prije često nazivale seoskim babama ili vračarama.

Međutim, često se radilo o običnim ljudima koji su istraživanjem i vođenjem određenih bilješki uspjeli odgonetnuti izuzetno kvalitetne recepte koji su uključivali mnoge ljekovite biljke. Takve osobe se danas svrstavaju u one koji su zainteresovani za travarstvo, odnosno spremanje ljekovitih napitaka koji mogu pomoći kod liječenja određenih povreda i zdravstvenih tegoba.

Shodno navedenom, nedavno je Momčilo Antonijevič, narodni travar, odlučio podjeliti nekoliko savjeta o jednoj izuzetno zdravoj biljci a u pitanju je sremuš, poznatiji kao divlji bijeli luk. Sremuš je biljka koju možemo pohvaliti mnogobrojnim pozitivnim karakteristikama i od davnih vremena je poznato da se koristi kao detoksikacijsko sredstvo koje obnavlja naš organizam.

Momčilo ističe da su nastupila vremena kada se susrećemo sa mnogim virusima, te su prehlade i gripe postale izuzetno opasne, a dokaz tome su i prepuni domovi zdravlja širom Srbije. Navodi da poslije zimskog perioda i obilne količine masne hrane, trebamo pročistiti naš organizam i kardiovaskularni sistem, a tu na red stupa srijemuš koji snižava krvni pritisak i rješava probleme sa holesterolom.

“Holesterol i kardiovaskularni problemi su česta stvar u današnjem vremenu i upravo zbog toga je potrebno ljude informisati o korisnim biljkama koje možemo koristiti u našoj svakodnevnici. Da bi očistili organizam i dobili najbolje efekte, srijemuš je potrebno konzumirati barem nekoliko puta sedmično u kontinuitetu” – kazao je Momčilo, koji ističe da da se od srijemuša mogu napraviti razne salate i korisno ga je kombinovati sa drugim namjernicama.

I srijemuš polako postaje izvozni brend? - Ukrasno i ljekovito bilje |  Agroklub.ba

Preporučujemo