Na društvenim mrežama se svaki dan susretnemo sa raznim zanimljivim i korisnim sadržajem, od kojeg se većina zapravo tiče hrane i spremanja pravih kulinarskih delicija. Po pitanju ovoga, najpopularnija platforma TikTok daleko prednjači u odnosu na ostale, a njeni korisnici svaki dan objavljuju nove video snimke koji prikazuju različite načine za spremanje ukusnih jela.

Mljac: 5 trikova za pečenu piletinu koja će se otopiti u ustima

U današnjem članku osvrnut ćemo se na jedan video snimak koji je za nekoliko dana postao izuzetno popularan. Video je prvobitno osvanuo na profilu jednog tiktokera koji je želio prezentovati način čišćenja piletine koji ga je zgrozio, a snimak je zatim postao viralan i završio je na nekoliko drugih kulinarskih profila koji upozoravaju da ovakav način spremanja piletine može biti izuzetno opasan.

Sa tvrdnjama o štetnosti ovakvog spremanja složili su se i brojni medicinsku stručnjaci kao i oni koji nose titulu najpopularnijih kuhara na našim prostorima. Ono o čemu se zapravo radi jeste da na video snimku možemo vidjeti kako određeni korisinci prelivaju piletu sa sirupom protiv prehlade, a stručnjaci javno ističu da je taj trend potpuno sulud i da može biti štetan po zdravlje.

Prehladu liječe piletinom koju su prethodno skuhali u sirupu - Pogled.ba

Pored toga, neki od korisnika snimili su kako zapravo na piletinu stavljaju deterdžent za pranje suđa, navode da im gade bakterije koje piletina sadrži, a istu tu piletinu zatim peru u nekoliko drugih posuda, te navode da se na taj način rješavaju ostatka deterdženta. Međutim i taj način spremanja je itekako pogrešan i istina je da nikada ne možete isprati sve bakterije koje se nalaze na sirovom mesu. Korištenjem nekih od pomenutih tiktok “trikova” možete dovesti sebe i svoju porodicu u opasnost, te s toga kao i mnogi drugi stručnjaci, smatramo da ne bi trebali pokušavati na ovakav način spremati vaše jelo.

@therecipeclub

How to prepare your chicken #chicken #washyourchicken #unwashedchicken #salmonella #boiledchicken #healthy #foodprep #gymtok #fyp #tapwater #homecook #britishhumour

♬ original sound – The Recipe Club

Preporučujemo