U vremenu kada svi živimo ubrzanim tempom života, odlazak u teretanu se čini kao zaista dobra ideja, mnogi smatraju da sebi trebaju pružiti vrijeme gdje će moći “ispucati” višak energije i potrošiti nagomilane kalorije koje se veoma brzo mogu pretvoriti u mast i naizgled povećati naš obim. Međutim, pri odluci da se priključite teretani i krenete sa treninzima, trebate uzeti u obizr da li boluejte od nekih kardiovaskularnih problema, jer izglaganje napornim treninzima dodatno iscrpljuje vaš organizam, čime se povećava rizik od srčanog udara za određene skupine ljudi.

Na ovu temu je nedavno govorio i profesor doktor Petar Otašević, specijalista i kardiolog, te vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Tokom svog obraćanja, ističe da ljekari veoma često preporučuju lagane treninge, naročito za one koji se nikada nisu bavili povećanom fizičkom aktivnošču. Međutim, zdrave navike u životu treba također uvoditi postepeno i kada su u pitanju starije i srednjovječne osobe, tada je potrebno obratiti dodatno pažnju.

Također, preporučuje se konsultacija sa ljekarima opšte prakse, individualni zdravstveni pregledi prije samog započinjanja intenzivnih treninga su neophodni. Za većinu ljudi potrebna je povećana fizička aktivnost od minimalno dva sata sedmično, međutim, intenzitet treninga potrebno je postepeno povećati i ne upuštati se u nagla preopterećenja organizma.

Ukoliko dođe do pretjeranog izlaganja većem optrećenju, imunitet u jednom trenutku počinje slabiti, tijelo je već u fazi oporavka, a s obzirom da trenutno vladaju gripe i da je opasni virus još uvijek prisutan, takve rizike nije potrebno prihvatati. Također, pored toga što započinjete sa zdravim navikama i uvođenjem veće fizičke aktivnosti, veoma je bitno obratiti pažnju i na vašu ishranu, koja je možda čak i važnija od samog treninga.

Smanjivanje unosa ugljikohidrata, masti i šećera može dati vidljive rezultate već nakon nekoliko sedmica, a zasigurno da ćete se odmah osjećati bolje. Blage kardio vježbe, plivanje ili vožnja bicikla također mogu biti odličan izbor za početak zdravog načina života. Doktor je tokom svog obraćanja pojasnio i kako možemo izračunati maksimalni dozvoljen broj otkucaja srca, navodi da je potrebno od broja 220 oduzeti broj vaših godina, te tako kao primjer ukoliko imate 60 godina, kada ih oduzmete od 220 dobit ćete 160 kao maksimalan broj otkucaja srca tokom izlaganja većoj fizičkoj aktivnosti.

Preporučujemo