Njegica Balorda Moro postala je Mis BiH sada već davne 2004. godine i smatrana je jednom od naših najuspešnijih misica i modela. Sledeće godine se prijavila za takmičenje za Mis sveta, otišla u Kinu, i ceo svet je bio očaran njenom lepotom.

  • Godina koju sam provela kao Miss bila je ispunjena nezaboravnim trenucima i sve u svemu, bilo je to nevjerojatno iskustvo. Osvrćući se na to vrijeme, mogu ga opisati samo najpozitivnijim riječima. Bilo je to doista čarobno razdoblje u mom životu u kojem sam imala priliku upoznati toliko nevjerojatnih pojedinaca, ne samo iz manekenske industrije u kojoj sam bila dio, već i iz raznih drugih područja. Biti u središtu pozornosti te godine bio je nesvakidašnji osjećaj, a nekako i nakon što je titula prošla, pozornost se nastavila. Inače, još uvijek imam snimku s izbora i svako malo je rado gledam s osmijehom na licu prisjećajući se tih divnih uspomena.

Međutim, bivša kraljica ljepote dokazala je da posjeduje nevjerojatan raspon talenata. Posljedično, prešla je iz svijeta mode i modela za modne piste kako bi preuzela istaknutu ulogu televizijske voditeljice, kao i ostvarila uspješnu glumačku karijeru, kraseći ekrane u vrlo hvaljenim filmovima i popularnim TV emisijama. Trenutačno se odlično snalazi u ulozi voditeljice.Iz veze s Nevenom Morom postala je ponosna majka troje djece: Nauma (8), Simona (6) i Kaline (3). Divan trenutak dogodio se kada je svjedočila svojoj najmlađoj Kalini kako pokušava prošetati u majčinim štiklama, na veliko iznenađenje.

Njegica je tijekom vremena doživjela značajne transformacije. Sada, nakon dva desetljeća, njezin je izgled znatno drugačiji. Unatoč protoku vremena, ona ostaje primamljiva žena koja ne prestaje osvajati svojom ljepotom. Vrijedi napomenuti da sada ima veću težinu u odnosu na missice, no to ne čudi s obzirom na to da je tada imala tek 19 godina, a sada je 40-godišnja majka troje djece. Čak i danas, nepobitno je da je još uvijek među najljepšim osobama

BONUS TEKST:

Vekovi srpskih manastira: kulturna i duhovna baština Srbije

Uvod

Srpski manastiri su neprocenjivo blago kulturne i duhovne baštine Srbije. Tokom vekova, ovi manastiri su služili kao centri religioznog života, kulture, umetnosti i obrazovanja. Njihove zidove krase freske i ikone koje svedoče o visokom nivou umetnosti i verskog života srednjovekovne Srbije. Ovaj tekst pruža sveobuhvatan pregled značaja srpskih manastira, njihove istorijske uloge, arhitektonskih karakteristika i doprinosa kulturnom nasleđu Srbije.

Istorijski razvoj srpskih manastira

Srednji vek: Zasnivajanje i procvat

  1. Rani srednji vek (9-12. vek):
    • Početci monaštva: Monastvo u Srbiji razvijalo se pod uticajem vizantijske duhovnosti i prvi manastiri su osnovani u ranom srednjem veku. Primeri uključuju manastir Sv. Nikole u Kuršumliji, osnovan u 12. veku.
    • Uticaj Svetog Save: Sveti Sava, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve, igrao je ključnu ulogu u osnivanju manastira i širenju pravoslavne vere. Manastir Hilandar na Svetoj Gori, koji je osnovao zajedno sa svojim ocem, Stefanom Nemanjom, postao je centar duhovnog života.
  2. Zlatni vek srpskog monaštva (13-15. vek):
    • Period Nemanjića: Pod dinastijom Nemanjića, manastiri su doživeli procvat. Manastir Studenica, Gračanica, i Dečani su samo neki od mnogih koji su izgrađeni u ovom periodu i koji su postali centri religioznog i kulturnog života.
    • Kraljevski ktitori: Srpski vladari često su bili ktitori manastira, finansirajući njihovu izgradnju i ukrašavanje. Ovi manastiri su postali grobna mesta i centri moći i uticaja dinastije.

Osmansko doba: Očuvanje i opadanje

  1. Pad srpskog carstva i osmanska okupacija:
    • Uticaj osmanske vlasti: Nakon pada srpskog carstva u 15. veku, mnogi manastiri su pretrpeli oštećenja i pad u broju monaha. Osmanlije su često vršile pljačke, što je dovelo do propadanja nekih manastira.
    • Održavanje duhovnog života: Uprkos teškim uslovima, manastiri su nastavili da funkcionišu kao centri vere i kulture. Oni su čuvali rukopise, relikvije i nastavili sa obrazovnim delatnostima.
  2. Revitalizacija u 18. i 19. veku:
    • Obnova manastira: Tokom 18. i 19. veka, mnogi manastiri su obnovljeni zahvaljujući lokalnom stanovništvu i prilozima iz dijaspore. Manastir Krušedol i Sopoćani su primeri manastira koji su doživeli renovaciju.
    • Kulturni preporod: Manastiri su ponovo postali centri kulturnog i obrazovnog života, pridonoseći očuvanju srpskog identiteta tokom osmanske vladavine.

Arhitektura i umetnost srpskih manastira

Arhitektonski stilovi

  1. Raška škola:
    • Karakteristike: Raška škola, dominantna u 12. i 13. veku, odlikuje se kombinacijom vizantijske i romaničke arhitekture. Primer je manastir Studenica sa svojim monumentalnim mermernim zidovima i kupolama.
    • Elementi: Zidane su od kamena sa debelim zidovima i karakterističnim trostrukim apsidama.
  2. Moravska škola:
    • Razvoj: Ova škola se razvila u drugoj polovini 14. veka i kombinovala vizantijske elemente sa lokalnim stilovima. Manastiri Kalenić i Ravanica su značajni primeri.
    • Dekorativnost: Odlikuju se bogatim dekorativnim elementima, geometrijskim i biljnim motivima.
  3. Vizantijski uticaj:
    • Gradnja: Vizantijski uticaj je evidentan u korišćenju krsto-kupolnih građevina i fresko slikarstva. Manastiri kao što su Gračanica i Hilandar pokazuju jasne vizantijske karakteristike.

Umetnost i ikonografija

  1. Freske:
    • Tehnike: Freske su zidne slike koje prikazuju religiozne scene, svetitelje i biblijske priče. One su oslikane tehnikom fresko-paintinga gde su boje nanošene na vlažan malter.
    • Značajni primeri: Freske iz manastira Sopoćani, Visoki Dečani i Mileševa su neki od najlepših primera srednjovekovnog fresko slikarstva u Srbiji.
  2. Ikone:
    • Opis: Ikone su religiozne slike koje prikazuju Hrista, Bogorodicu, svetitelje i anđele. One su korišćene u liturgiji i kao predmeti poštovanja.
    • Stil: Ikone srpskih manastira prikazuju visoku umetničku vrednost i duhovnu simboliku, često obogaćene zlatnim pozadinama i fino izrađenim detaljima.
  3. Rukopisi i knjige:
    • Skriptoriji: Manastiri su često imali skriptorije u kojima su monasi prepisivali rukopise. Ove knjige su bile bogato iluminirane i često ukrašene zlatom i bojama.
    • Kulturni značaj: Ovi rukopisi su imali ključnu ulogu u očuvanju religioznih i kulturnih tekstova, i predstavljaju važan deo srpske kulturne baštine.

Kulturna i duhovna uloga manastira

Religiozni život

  1. Molitva i liturgija:
    • Uloga manastira: Manastiri su centri monaškog života gde se praktikuje molitva, post, i liturgijske službe. Liturgija i svakodnevne molitve čine suštinski deo duhovnog života u manastirima.
    • Ikone i freske: One služe kao inspiracija za molitvu i razmišljanje, pružajući vizuelni prikaz religioznih tema.
  2. Duhovno vođstvo:
    • Starci i duhovnici: Iskusni monasi, poznati kao starci, pružaju duhovno vođstvo i savetovanje vernicima. Oni su važni za održavanje duhovnog života zajednice.
    • Hodočašća: Manastiri su često destinacije hodočasnika koji dolaze da traže duhovnu utehu, isceljenje ili ispunjenje zaveta.

Kulturna i obrazovna uloga

  1. Centri obrazovanja:
    • Škole i biblioteke: Manastiri su bili mesta obrazovanja gde su monasi podučavali pisanje, čitanje, i religiozne tekstove. Biblioteke su čuvale dragocene rukopise i knjige.
    • Obrazovanje svetovnjaka: Pored monaha, manastiri su često pružali osnovno obrazovanje i svetovnjacima, uključujući plemiće i članove kraljevskih porodica.
  2. Kultura i umetnost:
    • Čuvanje tradicije: Manastiri su igrali ključnu ulogu u očuvanju i prenošenju kulturne tradicije, uključujući umetnost, muziku i književnost.
    • Umjetnički doprinos: Freske, ikone, i rukopisi proizvedeni u manastirima su deo nacionalne kulturne baštine i svedoče o visokom nivou umetničkog stvaralaštva.
Preporučujemo