Nedostatak minerala u tijelu može biti odgovoran za povremenu napetost ili grčeve u listovima, koji se mogu proširiti i na bedra. Ova se pojava obično povezuje s prekomjernim znojenjem, ali također može poslužiti kao potencijalni pokazatelj značajnog suženja ili potpunog začepljenja arterija nogu.

 

 

Doktorica Dragica Stepić, stručnjakinja opće kirurgije, objašnjava da ako se kod pojedinaca pojavi nelagoda ili zatezanje u određenim regijama, to upućuje na mogući problem s arterijama koje se nalaze u natkoljenici. Osim toga, postoji mogućnost suženja arterije u preponama ili zdjelici (koja se također naziva i abdomen).

U ovoj specifičnoj situaciji, medicinski stručnjaci provode sveobuhvatnu procjenu koja uključuje procjenu pulsa noge i utvrđivanje bilo kakvih promjena na koži koje su posljedica ishemije. Nakon toga izračunavaju color Doppler indeks koji daje uvid u omjer krvnog tlaka u nogama u odnosu na tlak u rukama. Ovaj izračun omogućuje liječnicima da procijene učinkovitost cirkulacije krvi u nogama kroz uže krvne žile.

 

 

Sugovornik pojašnjava da će liječnik nakon pregleda procijeniti potrebu za hitnom angiografijom ili kontrastnom slikom, te razmisliti o provođenju revaskularizacijske metode poput ugradnje stenta ili operacije premosnice.

 

Ako sveobuhvatna procjena ne otkrije značajno suženje krvnih žila, preporuča se potražiti liječničku intervenciju. Nadalje, svakodnevno hodanje ključno je za ublažavanje tegoba i pospješivanje krvotoka.

 

Prema mišljenju medicinskih stručnjaka, od iznimne je važnosti prestati pušiti jer je znanstveno utvrđeno da ono ima značajnu ulogu u ubrzavanju i pogoršanju ateroskleroze, što dovodi do niza komplikacija, a najteža je gangrena.

Preporučujemo