Podmukla priroda dijabetesa je takva da često počinje tiho, bez ikakvih vidljivih simptoma, zbog čega pacijenti ostaju nesvjesni svog zdravstvenog stanja sve dok ne bude prekasno. Simptomi dijabetesa obično se nazivaju “općim” simptomima, a karakterizirani su svojom suptilnom prirodom i mogućnošću da traju tijekom duljeg vremenskog razdoblja prije nego što pojedinci postanu svjesni svoje dijagnoze dijabetesa.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objašnjava da se može pojaviti simptom poznat kao poliurija, koji karakterizira učestalo mokrenje. Osobe s povišenom razinom šećera u krvi mogu dnevno proizvesti više od tri litre urina, dok osobe s normalnom razinom šećera u krvi obično proizvode jednu do dvije litre urina dnevno. Važno je napomenuti da normalno izlučivanje urina može varirati ovisno o čimbenicima kao što su dob i spol, ali izlučivanje veće od 2,5 litara dnevno smatra se indikativnim za pojačano mokrenje.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Ujedinjenom Kraljevstvu, poliurija se često manifestira tijekom noći, uzrokujući poremećaje spavanja zbog povećane učestalosti mokrenja. Abnormalna koncentracija mokraćne kiseline u krvotoku temeljni je uzrok učestalog mokrenja. Kada se višak glukoze ne može reapsorbirati, nakuplja se u urinu i miješa s dodatnom količinom vode, što rezultira neuobičajeno velikim volumenom urina.

Uz poliuriju, dijabetes je popraćen nizom drugih simptoma, kao što su: Pojačana želja za hidratacijom, gubitak težine, razine gladi su doživjele značajan porast, vid koji nije jasan ili oštar, osjećaj utrnulosti ili trnci obično se javljaju u rukama i stopalima popraćen umorom, suha koža, sporo zarastanje rana, infekcija i mučnine. Bolovi u trbuhu i povraćanja mogu biti prisutni kod osoba s dijabetesom tipa 1, dok oni s dijabetesom tipa 2 ne moraju pokazivati ​​nikakve simptome. Ako bilo koji od ovih simptoma izaziva zabrinutost, savjetuje se da potražite savjet liječnika.

Preporučujemo