Dlake na bradi čest su protivnik s kojim se svaka žena susreće u nekom trenutku svog života. Pokreće bitku epskih razmjera, gdje su ulozi visoki i predaja nije opcija. Neuhvatljiva priroda ovog neprijatelja čini ga gotovo nemogućim uhvatiti i poraziti. Odjednom nam se čini kao da se neočekivani izazivač problema pojavio naizgled niotkuda, uhvativši nas nespremne u nevjerojatno kratkom vremenskom razdoblju!

Budite uvjereni, niste sami koji se susrećete s ovim problemom. Sasvim je uobičajeno imati nepokolebljiv, taman i uporan pramen kose koji se neprestano pojavljuje na istom mjestu. Unatoč njegovoj neugodnosti, jednostavno i brzo uklanjanje pincetom trebalo bi biti dovoljno da se eliminira, osiguravajući da se neće ponovno pojaviti još mjesec dana.

Healthline navodi da je količina dlaka na licu koju osoba posjeduje često pod utjecajem faktora kao što su genetika, dob i hormoni. Iako se testosteron često povezuje s muževnošću, važno je napomenuti da i muškarci i žene posjeduju ovaj hormon, iako u različitim količinama. Jedna zanimljiva korelacija koju treba istaknuti je veza između testosterona i sklonosti nemaru. Tijekom različitih faza života, kao što su pubertet, trudnoća i menopauza, možete primijetiti promjene u obrascu rasta kose, uključujući dlake na licu. Te se promjene mogu pripisati mnoštvu čimbenika, pri čemu značajnu ulogu igraju hormonalne fluktuacije.

Pod kojim okolnostima to može ukazivati ​​na stanje bolesti? Nema razloga za brigu ili neugodu kada je u pitanju prisutnost diskretnih dlačica na bradi, vratu, gornjoj usnici i licu, važno je to imati na umu. Prisutnost tamnih dlaka na licu, vratu, prsima, trbuhu, donjem dijelu leđa, stražnjici ili bedrima može ukazivati ​​na stanje poznato kao hirzutizam. Prema smjernicama koje je postavio NHS, hirzutizam je povezan s androgenskim hormonima, a njegov početak se može pripisati ili povećanju razine hormona ili pojačanoj osjetljivosti tijela na te hormone.

Prema Healthlineu, ako dođe do iznenadnih varijacija u rastu dlaka na licu, to bi moglo značiti da vaše tijelo signalizira promjenu. Nekoliko medicinskih stanja mogu poremetiti razinu hormona ili dovesti do neravnoteže hormona. Korištenje lijekova, posebno anaboličkih steroida koji oponašaju učinke testosterona, može dovesti do prekomjernog rasta dlaka kao potencijalne nuspojave. Medicinsko stanje poznato kao sindrom policističnih jajnika, obično se naziva PCOS.

Višak dlaka na tijelu, neredovite menstruacije, debljanje, akne, stanjivanje i gubitak kose s glave, kao i poteškoće sa začećem, sve su to potencijalne posljedice spolno prenosive bolesti, što je čini uobičajenim krivcem. U većini slučajeva, žene s dijagnosticiranim ovim sindromom pokazuju povećanu prisutnost androgenih hormona u svom sustavu, faktora koji obično potiče razvoj viška dlaka na licu ili tijelu. Nadalje, sindrom je dobio ime zbog prisutnosti cista ispunjenih tekućinom koje se manifestiraju na jajnicima.

Iako ne mogu svi pojedinci s ovim stanjem imati primjetne simptome, široko se vjeruje da je to prevladavajuće stanje, a NHS procjenjuje da je otprilike jedna od 10 žena u Ujedinjenom Kraljevstvu pogođena njime. Poteškoće koje proizlaze iz neispravnog rada nadbubrežnih žlijezda. Prema Healthlineu, prekomjerna proizvodnja androgena koja je posljedica problema s nadbubrežnom žlijezdom, često povezana s tumorima, može dovesti do razvoja dubljeg glasa, rasta dlaka na licu i debljanja. U nekim slučajevima opaža se kasni početak kongenitalne hiperplazije nadbubrežne žlijezde.

Medicinsko stanje poznato kao Cushingov sindrom : Pojava Cushingovog sindroma je rijetka i prvenstveno utječe na pojedince koji su intenzivno koristili steroidne lijekove, osobito oralne steroidne tablete. Iako je neuobičajeno, prekomjerna proizvodnja kortizola u tijelu također može biti potencijalni uzrok za ovo stanje. Između ostalih učinaka, može dovesti do nakupljanja masnoće u prsima i trbuhu, kao i natečenog lica.

Lijekovi : Jedna od mogućih nuspojava određenih lijekova, uključujući anaboličke steroide, testosteron i ciklosporin, je povećanje dlaka na licu. U kojem trenutku trebam zakazati razgovor s liječnikom u vezi s dlakama na licu? Ako primijetite bilo što od sljedećeg, savjetuje se konzultirati svog liječnika opće prakse: Pojava naglog i netipičnog rasta dlaka na različitim dijelovima tijela, poput lica, brade, trbuha, uz dublji glas i neočekivano debljanje.

Vaši menstrualni ciklusi mogu pretrpjeti promjene, što rezultira varijacijama poput povećanog protoka, smanjenog protoka ili potpunog prestanka. Kosa koja postaje manje gusta. Može doći i do pojave akni i glavobolje. Utvrđivanje uzroka rasta dlaka i procjena mogućih hormonalnih utjecaja može uključivati ​​provođenje testa krvi. U konačnici, odluka o uklanjanju dlaka s brade isključivo je vaša.

Preporučujemo