Nakon korištenja peći na drva ili kamina uvijek ostane talog pepela. Umjesto da ga odbacite, postoji mnogo praktičnih načina da ga iskoristite u kući i vrtu. Ovu činjenicu potvrdili su bezbrojni korisnici društvenih medija koji su isprobali i testirali ove prijedloge, te svoje uspješne rezultate dragovoljno podijelili s drugima.

Drveni pepeo je vrijedan dodatak tlu, a poljoprivrednici su toga itekako svjesni. Osobito biljke koje vole kalcij poput češnjaka, špinata, rajčica i ruža imaju velike koristi od njega. Za pripremu za sadnju ovih biljaka preporuča se dodati četvrtinu šalice drvenog pepela u tlo. Služi slično funkciji gnojiva u vrtu.

Poljoprivrednici su dobro upoznati s dobrobitima drvenog pepela za zdravlje tla i često ga koriste kao dodatak. Ova posebna izmjena posebno je korisna za biljke koje uspijevaju na kalciju, uključujući ali ne ograničavajući se na rajčice, špinat, češnjak i ruže. Za optimalan rast i zdravlje preporučuje se dodavanje četvrtine šalice drvenog pepela u tlo prije sadnje ovih vrsta.

Čišćenje je bitan zadatak koji je neophodan za održavanje urednog okoliša. Bilo da se radi o čišćenju doma, radnog prostora ili javnog prostora, čin čišćenja uključuje uklanjanje prljavštine, prašine i krhotina. Čišćenje također može uključivati ​​dezinfekciju površina kako bi se uklonile klice i bakterije. Sve u svemu, čišćenje je vitalni dio održavanja čistog i zdravog životnog i radnog okruženja.

Kombiniranjem pepela i vode i ostavljanjem da se taloži nekoliko dana prije nego što se procijedi, može se proizvesti domaće cjedilo. Ova cjediljka je učinkovita u čišćenju raznih kućanskih predmeta kao što su podovi, srebrni predmeti i mrlje od hrđe. Osim toga, od gušće mješavine pepela i vode može se napraviti pasta za uklanjanje mrlja s namještaja. Sposoban je upiti i neutralizirati neugodne mirise, ističu korisnici društvenih mreža.

Pepeo je učinkovito sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa ne samo u stambenim prostorima, već iu hladnjacima, a djeluje slično kao ocat. Da biste ga koristili, jednostavno ga stavite u zdjelu i ostavite da odstoji određeno vrijeme jer ima sposobnost upijanja neugodnih mirisa.

Ako imate problema s mravima, jedan od učinkovitih rješenja je posipanje pepelom po njihovom mravinjaku. Mravi ne podnose pepeo i oni će napustiti prostor. Za one koji žele zaštititi svoje podrume od miševa, žohara i drugih nepoželjnih posjetitelja, mala količina pepela razbacana po kutovima može biti vrlo korisna. Osim toga, za vrtlare koji žele zaštititi svoje biljke od određenih prijetnji poput puževa i raznih insekata, posipanje pepelom pored biljaka može učiniti čuda.

Preporučujemo