Prevalencija bolesti Anabele Atijas među ženama je u velikom porastu, a primarni uzrok su stres, užurban način života i nedovoljno sna. Anabela Atijas, poznata pjevačica i bivša Zadrugarka, privukla je pažnju javnosti nakon pojavljivanja u popularnom reality showu. U emisiji je otkrila dosad nepoznate detalje o svom životu, uključujući brak s Gagijem i borbu s iscrpljujućom bolešću koja je ozbiljno narušila njezin imunološki sustav. Naime, u emisiji su bili i Anabelin bivši suprug i kći, što je dodatno dalo emotivni intenzitet njezinim otkrićima.

Početak bolesti Anabele Atijas nije bio nagao. Pjevačica je bila svjesna simptoma, ali ih je pripisala iscrpljenosti… “Moja štitnjača je zaražena autoimunom bolešću zbog koje napada sama sebe. Kao rezultat toga, gutanje je otežano i osjeća se kao gušenje, osobito kada je pod stresom. U početku sam svoj umor, zimicu, groznicu i tešku depresiju pripisivao iscrpljenosti. Tražila sam pomoć psihijatra i izražavala suicidalne misli. Ne mogu opisati neopisiv osjećaj ludila. Psihijatar mi je rekao da mi štitnjača ne radi kako treba.” – kazala je svojevremeno.

Anabela je izjavila da je osjetila značajan pad libida, te da joj se menstrualni ciklus javlja dva puta mjesečno. Osim toga, izvijestila je da je osjetila bolove u kostima i opisala taj osjećaj kao da pati od teške bolesti. Anabela je imala mučno iskustvo dok je živela u Zadruzi, ali je nakon izlaska našla novi život.

Trenutno je postala baka dvjema prekrasnim unučicama po imenu Mia i Lana. Njima posvećuje puno vremena, a također redovito nastupa. Uspjela je poboljšati svoj fizički izgled kroz promjene načina života i dosljedne rutine vježbanja. Bolest Anabele Atijas trenutno ne utiče na njen životni standard i može se reći da je u najboljoj fizičkoj kondiciji u kojoj je ikada bila.

Hashimotov sindrom je bolest štitnjače koja je uzrokovana autoimunim odgovorom. Ova bolest pretežno pogađa žene, s prevalencijom i do petnaest puta više nego kod muškaraca. To je globalno najrašireniji uzrok hipotireoze, stanja koje ima niz negativnih implikacija na cjelokupno zdravlje, a poznato je da uzrokuje širok raspon neugodnih fizičkih i emocionalnih simptoma.

Kada je riječ o promjenama, važno je pripaziti na njihov izgled. Treba primijetiti sljedeće promjene u izgledu:

Umor i iscrpljenost dva su blisko povezana stanja koja se često koriste kao sinonimi, ali postoje razlike između njih. Umor je opći osjećaj umora i nedostatka energije, dok je iscrpljenost ekstremnije stanje tjelesne i mentalne iscrpljenosti. Dok se umor može ublažiti odmorom i opuštanjem, iscrpljenost može zahtijevati opsežnije mjere kao što je medicinska intervencija ili produljeno razdoblje fizičkog i mentalnog odmora. Letargija i pospanost dva su različita stanja koja se često miješaju. Letargiju karakterizira opći nedostatak energije i motivacije, dok je pospanost stanje pospanosti ili na rubu sna. Unatoč razlikama, i letargija i pospanost mogu imati dubok utjecaj na nečiju sposobnost funkcioniranja i obavljanja svakodnevnih zadataka. Problemi sa zadržavanjem pamćenja i sposobnošću koncentracije česta su briga. Stanje visoke osjetljivosti na niske temperature obično se naziva preosjetljivost na hladnoću.

Slabost mišića odnosi se na stanje u kojem mišići u tijelu gube snagu i nisu u stanju obavljati svoje predviđene funkcije. Bolovi u zglobovima uobičajena su tegoba koju mogu uzrokovati različiti čimbenici. Debljanje i nadutost dva su uobičajena iskustva s kojima se ljudi mogu susresti, a često su posljedica niza čimbenika poput prehrane, hormonalnih promjena ili zadržavanja vode. Ti osjećaji mogu izazvati nelagodu i uznemirenost, ali postoje različite metode za ublažavanje ovih simptoma, uključujući tjelovježbu, uravnoteženu prehranu i smanjenje unosa soli. Nesanica i drugi problemi povezani sa spavanjem mogu biti značajan problem za mnoge pojedince.

Bilo da se radi o poteškoćama s uspavljivanjem, zadržavanjem sna ili spavanju loše kvalitete, ovi problemi mogu imati negativan utjecaj na cjelokupno zdravlje i dobrobit. Ključno je identificirati temeljne uzroke poremećaja spavanja i razviti učinkovite strategije za njihovo rješavanje. Koža koja je lišena vlage i izgleda mutne boje. Eskalacija gubitka kose. Poremećaji menstrualnog ciklusa, koji uključuju slučajeve nepravilnog, dugotrajnog ili obilnog krvarenja, često mogu uzrokovati nelagodu i zabrinutost kod osoba koje ih doživljavaju i sve su to simptomi ove bolesti. Znaci promijenjenog rada štitnjače mogu se očitovati različitim simptomima. U određenim slučajevima mogu se pojaviti simptomi hipertireoze, gdje su razine hormona štitnjače u krvotoku povišene. To je zbog imunološkog odgovora koji uzrokuje iznenadno oslobađanje velike količine hormona, što dovodi do prepoznatljivih simptoma kao što su lupanje srca, drhtanje ruku, smanjena tolerancija na toplinu, značajan gubitak težine i proljev.

Preporučujemo