Iako je možda jednostavnije sve baciti u perilicu, postoje određeni predmeti koji su prikladniji za ručno pranje. Postavlja se pitanje koje odjevne predmete treba prati ručno Iako se pranje cijele garderobe i donjeg rublja u perilici može činiti prikladnom opcijom koja štedi vrijeme, zapravo može dovesti do trajnog oštećenja određenih odjevnih predmeta. Stoga je važno odrediti koje komade treba prati ručno ili odnijeti u profesionalnu kemijsku čistionicu kako bi se održala njihova kvaliteta i dugotrajnost.

Koji su odjevni predmeti najprikladniji za ručno pranje? Kao prvo, grudnjaci.  Prije nego što grudnjak bacite u perilicu, važno je imati na umu nekoliko stvari. Jedna od tih stvari je da žice u grudnjacima mogu oštetiti bubanj perilice, dok kopče mogu poderati ili poderati odjeću koja se pere uz njih. Nadalje, ako kopče zapnu za bubanj, grudnjak se može rastegnuti i postati neprikladan za nošenje. Zato se preporučuje grudnjake prati ručno.

Kravate. Prema Lepoti i Zdravlju, važno je pažljivo rukovati kravatama kada je u pitanju pranje. Budući da je većina kravata izrađena od lomljivih materijala, postoji veliki rizik da će izgubiti svoj izvorni oblik ili zaprljati drugu odjeću ako se bace u perilicu rublja. Kako biste to izbjegli, preporuča se ručno pranje kravata ili odnošenje u profesionalnu kemijsku čistionicu.

Predmeti koji posjeduju dekorativne komponente. Važno je učvrstiti hlače, traperice i košulje prije nego što ih stavite u perilicu rublja. Ako se ne zakopčaju, patentni zatvarači i gumbi mogu se zapetljati u perilicu i oštetiti odjeću tijekom ciklusa pranja. Kada su u pitanju odjevni predmeti s ukrasnim elementima poput šljokica, perli ili kamenčića, najbolje je u potpunosti izbjegavati pranje u perilici. Umjesto toga, preporuča se ručno pranje ovih predmeta kako bi se spriječilo oštećenje stroja ili potencijalno začepljenje materijala.

Kada je riječ o odjeći za dojenčad, čarape su neizostavan predmet. Pomažu u regulaciji tjelesne temperature, održavaju stopala toplima i štite nježnu kožu od trenja i iritacije. Važno je odabrati čarape koje su izrađene od mekanih, prozračnih materijala, poput pamuka ili bambusa, kako bi bebina stopala ostala udobna i suha. Osim toga, čarape s protukliznim potplatima mogu pružiti dodatnu sigurnost za dojenčad koja uče puzati ili hodati. Bilo da su jednobojne ili s uzorkom, čarape su praktičan i simpatičan dodatak garderobi svake bebe.

Kako biste spriječili bilo kakvu štetu na perilici rublja, preporuča se pranje malih odjevnih predmeta poput dječjih čarapa ručno. Ovi sićušni komadići odjeće imaju tendenciju zaglaviti se u odvodnom sustavu i oštetiti stroj. Ako nemate vremena za pranje ruku, razmislite o korištenju specijaliziranih mrežastih vrećica za njihovo držanje prije nego što ih stavite u perilicu. Provjerite jesu li vrećice dobro zatvorene prije pokretanja ciklusa pranja. Svileni odjevni predmeti su luksuzan i elegantan izbor. Glatka tekstura i prirodni sjaj svile čine je vrlo traženom tkaninom u modnoj industriji. Njegova prozračnost i izolacijska svojstva također ga čine udobnom opcijom za širok raspon klimatskih uvjeta. Osim toga, svila je vrlo izdržljiv materijal koji može izdržati višestruka pranja i nošenja bez gubitka sjaja.

Važno je napomenuti da proizvodi od svile zahtijevaju kemijsko čišćenje ili u najmanju ruku nježno ručno pranje. To je zato što visoke temperature i centrifugalna sila mogu oštetiti osjetljivu tkaninu. Također je uobičajeno da svileni odjevni predmeti gube oblik ili se lako trgaju, zbog čega je potreban dodatni oprez prilikom pranja. Ako odlučite ručno prati svoje svilene predmete, preporučuje se korištenje specijaliziranog deterdženta posebno namijenjenog za svilenu odjeću.

Preporučujemo