U kolovozu 2022. godine u 76. godini života preminuo je Milan Lane Gutović koji iza sebe ostavlja mnoštvo kultnih izvedbi po kojima će ga se rado sjećati. Zanimljivo je da je posljednje dane odlučio provesti u kontejneru. Kultni izvođač bio je notorno zatvoren u vezi svog osobnog života, ostavljajući velik dio toga obavijenim velom tajne. Kao rezultat toga, malo je ljudi svjesno izgleda pojedinih članova njegove obitelji. Mediji su svojedobno objavili da se dva puta ženio i da je otac troje djece, no to je netočno jer je zapravo imao ukupno četvero djece.

U pokušaju da se distancira od užurbanosti svakodnevnog života, Lane je tražio utjehu u samoći i klonio se pozornosti javnosti, priznanja i svjetla reflektora. Svoje slobodno vrijeme, kada nije bio zaokupljen poslom, najviše je posvetio svom povlačenju u Sečnju. Tijekom izbijanja pandemije COVID-19, glumac je pronašao utjehu u improviziranom skloništu. On je cijenio ovaj prostor i često ga je zauzimao. U prošlom je komentaru primijetio prisutnost prirodnog okruženja, ali je otkrio da više ne koristi to područje za ribolov, unatoč tome što je entuzijastični ribolovac.

Glumac je samouvjereno izjavio da se nije skrivao, već godinama lovi ribu na istom mjestu. Kako se pokazalo, mjesto je idealno za pecanje. Upravo je to područje pripadalo ribnjaku Sveti Nikola, a bilo je toliko izolirano da je bilo zaštićeno kako bi se spriječio pristup. Napomenuo je da bi bilo nemoguće da ga bilo tko locira unutar golemog prostranstva. Iako se lokacija možda ne čini kao civilizirano mjesto, glumac je domišljato osmislio način za dobivanje električne i solarne energije. Zbog njihovog nedostatka entuzijazma za ribolov, samo mi se ponekad pridruži mala grupa od dva ili tri prijatelja. Unatoč tome, oni i dalje nude svoju pomoć, jer je jedan od njih napravio kontejner koji koristim za ribolov. Ova osoba povremeno posjećuje kako bi popravila eventualna curenja.

Lanetova glumačka karijera cijenjena je zbog njegovih vještih prikaza nezaboravnih likova. Među tim likovima gledateljima se posebno istaknula jedna uloga: kultni Srećko Šojić, kojeg je tumačio i u filmskom serijalu “Tesna koža” i “Bijela lađa”. Lane Gutović, koja je svojedobno gostovala u jednoj emisiji, ispričala je kako je koncipiran lik Šojića. Unatoč njegovoj smrti, Lanetova ostavština živi kroz njegov opsežan rad u glumačkoj industriji. Nakon što je 13. kolovoza primljen na Vojnomedicinsku akademiju pod sumnjom da je zaražen koronavirusom, tragično je preminuo. Medicinski djelatnici otkrili su da vjerojatno boluje od postcovidnog sindroma, na što ukazuje i stanje njegovih pluća. Nažalost, iako je bio priključen na respirator, nije uspio pobijediti bolest.

Milan Lane Gutović je nakon smrti sahranjen na obližnjem groblju Kumodra. Tijekom komemoracije upriličeno je okupljanje njegovih brojnih kolega. Među njima je bio i Irfan Mensur, koji je otkrio poruku koju mu je Lane poslao samo 10 dana prije smrti. Lane, poznati glumac, sahranjen je u mauzoleju svoje obitelji. Obrazloženje gdje je ukopan je da je dotični Gutović prije smrti izričito izrazio želju da ne bude pokopan u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Lane Gutović, rodom iz beogradskog naselja Umca, rođen je 11. kolovoza 1946. Godine 1967. završio je studij na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Uz kolege iz razreda, među kojima su bili Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić i Tanasije Uzunović, bio je jedna od “slavnih beba” Bojana Stupice i postao stalni član Jugoslavenskog dramskog pozorišta. Godine 2006. stekao je titulu prvaka drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Nakon uspješne karijere umirovljen je u prosincu 2011. Iza njega su ostale kćeri Milica i Nevena te dva sina Spasoj i Janko.

Preporučujemo