U Jutarnjem programu, dobro poznati prof. dr. Vojislav Perišić, specijalist gastroenterologije, govorio je o nutritivno najvrijednijem povrću i neophodnoj kombinaciji vitamina koje treba unositi. Za sami početak razgovora, profesor je odgovorio može li povrće uzgojeno u plastenicima ili toplim gredicama, koje su nam dostupne tijekom cijele zime, poslužiti kao zamjena za ono “pravo” koje se razvilo pod prirodnim sunčevim svjetlom i toplinom.

Prema riječima dr. Perišića, kvaliteta povrća ne ovisi o samoj vrsti povrća, već o kvaliteti supstrata na kojem se uzgaja, kao i o temperaturi na kojoj se uzgaja. Prisutnost pravih hranjivih tvari koje korijen biljke crpi također je ključna u osiguravanju postojanosti kvalitete povrća. U biti, dr. Perišić tvrdi da nema vidljive razlike između povrća ako su ispunjeni ovi uvjeti.

U sklopu konzultacija gastroenterolog je dao preporuke kako poboljšati prehranu u prvim proljetnim mjesecima. Ovo je razdoblje kada je ključno ojačati imunološki sustav i u prehranu unijeti odgovarajuću količinu tvari bogatih antioksidansima. Neki primjeri takvih tvari uključuju mladi luk, zelenu salatu i rotkvice.

“Prijelaz u proljetnu sezonu zahtijeva veći unos antioksidansa, budući da hrana koju obično konzumiramo zimi ima tendenciju prooksidacije. Kako bismo pokrenuli ovu promjenu prehrane, preporuča se uključivanje mladog povrća u naše obroke jer je ono puno vode sadržaj i pomoć u detoksikaciji organizma od štetnih tvari. Ključno je konzumirati namirnice bogate antioksidansima u svježem stanju” – savjetovao je doktor.

U nastavku dodaje da za jačanje imuniteta može biti ključno jesti određenu hranu tri puta tjedno koja sadrži trio vitamina A, C i E. Liječnik je savjetovao da oni koji posjeduju žute mahune treba da ih konzumiraju tri puta tjedno u obliku salate, kako bi osigurali vitamine A, C i E za cijeli tjedan. Recept za salatu je jednostavan: mahune jednostavno ogulite i ohladite, a zatim ih pomiješajte s nasjeckanim češnjakom, bitnim sastojkom za zdravu prehranu i snažan imunološki sustav. Dodatak kopra ovu salatu čini najzdravijom opcijom u ovom razdoblju, prema preporukama liječnika.

Preporučujemo