U maju 2000. godine u prostorijama kompanije “Bayz International” koja se nalazi u ulici dr. Ivana Ribara pronađena su tijela tri osobe, i to sekretara kompanije i vlasničkog para, Srpkinje i Grkinje. Na Novom Beogradu.

Oni su eliminisani vatrom iz oružja kalibra 9 mm, a motiv nije bila pljačka jer je novac pronađen u kući. Istraga počinje od nule, jer je motiv nejasan, a brutalni ubica ostavlja malo tragova. Međutim, policija je prikupila sve tragove koje je pronašla i dovela u red. Ubijeni su sekretarka Slađana Jevtić (28) i bračni par Nenad Bukinac (41) i njegova supruga Grkinja Penelope Papanaku (39). Preduzeće se bavi uvozom, izvozom i trgovinom na veliko obućom. Računovođa kompanije prijavio je policiji trostruko ubistvo i otkrio žrtvu pucnjave.

Ubica je ispalio ukupno sedam metaka kalibra 9 mm Prvo je ubijena sekretarica, a potom i vlasnik. Mali broj ispaljenih metaka ukazivao je policiji da se radi o čovjeku koji zna da koristi oružje i da ovo nije prvi put da je neko pucao iz oružja, a možda ni prvi put da je nekoga ubio. Motiv je bio nejasan jer se žrtva nije ni sa kim sukobila, novac je pronađen u kancelariji i nije bilo tragova zločina. Pred policijom je težak zadatak.

Prošlo je nekoliko godina, još puna decenija, a onda je, skoro 15 godina kasnije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo zvanično saopštenje: osumnjičeni za trostruko ubistvo Novobeograđana je uhapšen. Njegov identitet je objavljen kao Boris Stevanović, bivši policajac i bivši pripadnik snaga za specijalne operacije “Crvene beretke”. Kada je iz Severne Makedonije ušao u Srbiju, uhapšen je na granici. Nije se opirao hapšenju, dozvolio je bivšim kolegama da mu stave lisice, a ubrzo je priznao da je dr Boris Stevanović, brutalni ubica iz Ulike koji je u vrijeme zločina imao samo 23 godine. kriminala, dok je bio aktivni pripadnik JSO. Kada je jedinica rasformirana, prebačen je u MUP. Nosio je istu uniformu koju su nosili oni koji ga traže u vezi sa trostrukim ubistvom.

Onda je 2005. sreća izdala Stevanovića. Uhapšen je, ali zbog pljačke policija još nije znala da je on ne samo pljačkaš, već i brutalni ubica. Boris Stevanović i još dvojica saučesnika uhapšeni su zbog niza pljački banke u kojima su naoružani oružjem i sa fantomkama na glavama otuđili novac. Stevanović je potom osuđen na devet godina zatvora, od čega je pušten nakon što je odslužio dvije trećine jer je bio uzorni zatvorenik. Zanimljivo je da je Stevanović, koji je tada još bio zaposlen u srpskoj policiji, razbojništvo počinio dok je trebalo da radi u smeni kao policajac. Nakon što je 2012. izašao iz zatvora, vjerovatno je bio uvjeren da će zločini koje je počinio 2000. zauvijek ostati nerazjašnjeni. Međutim, nije.

Nezvanično, policija je dobila njegov DNK nakon osude za pljačku, a jedan od policajaca koji su radili na starom slučaju ubistva naredio je DNK testiranje tragova sa neriješenog mjesta ubistva. Petnaest godina kasnije dogodila se slučajnost. Njegov profil odgovara profilu potencijalnog trostrukog ubice. Stefanović je nakon hapšenja priznao zločine, pucajući na svoje žrtve iz mitraljeza Heckle and Whoa. Međutim, on nikada nije rekao jednu važnu stvar – ko je naručio ubistvo. Iako se spekulisalo da će ubica i tužilaštvo pristati na smanjenu kaznu u zamenu za informaciju kojom je naređeno ubistvo, Stevanović je ostao nijem. Tokom tadašnje najstrože kazne od 40 godina zatvora, Boris Stefanović nije ni trepnuo, niti pokazao ni najmanji izraz kajanja.

Preporučujemo