Mnogi virusi bili su prisutni tijekom ove zimske sezone, što je dovelo do brojnih bolesti kod ljudi, uključujući kašalj, grlobolju i peckanje u grlu. Ako osjećate pulsirajuću bol u grlu te uporan i dosadan kašalj, ponekad je dobro potražiti pomoć prirode i biljaka koje ona pruža.

Neke biljke porijeklom iz naše zemlje imaju sposobnost ublažavanja zdravstvenih tegoba ako se koriste redovito iu odgovarajućim količinama, ali ako ne osjetite poboljšanje kroz nekoliko dana, ipak je preporučljivo razgovarati s liječnikom. Ovo su 3 najučinkovitije biljke kada su u pitanju grlobolja i kašalj, a trebali biste razmisliti kako ih možete iskoristiti za pomoć u liječenju ovih problema.

Na ovu temu, svojevremeno je pričao i Marko Stevanović, poznati travar koji već godinama unazad svojim savjetima pomaže brojnim ljudima. Dugo vremena je ispitivao pozitivna svojstva ovih biljaka i svoje znanje je nesebično odlučio podjeliti sa javnosti, međutim, zasigurno da ste za neka njihova pozitivna djelovanja već čuli. U nastavku vam donosimo kada bi koju biljku trebali primjenjivati i koje su konkretno njihove pozitivne osobine.

“Majčina dušica je poznata po svom umirujućem dejstvu, koje ima široku primenu u medicini. Sadrži mnoga lekovita jedinjenja koja umiruju kašalj i olakšavaju disanje i iskašljavanje. Koristi se kod astme, velikog kašlja, upale bronhija, ublažava različite disajne probleme i tome slično” – započeo je Marko na ovu temu.

Zatim je istakao podbel, biljku čija blagotvorna svojstva direktno utječu na pluća i bronhije, koje su tokom zimskog perioda, uslijed pojave smoga, zasigurno pod optrećenjem. “Podbel takođe predstavlja biljku koja se naročito koristi za pobošljanje rada pluća. Koristi se za jačanje funkcija sistema za disanje, kao i kod mnogih vrsta plućnih problema, kao što su astma, upala pluća i ždrela, tuberkuloze i drugih sličnih stanja.” – kazao je.

Mnogi su čuli da ljuta paprika itekako može pozitivno utjecati na ljudski organizam, a ovom prilikom Marko je potvrdio takva navođenja te dodaje da su obloge od ljute paprike itekako preporučljive, otklanjaju bolove na tijelu i u nekim slučajevima čak smanjuju temperaturu ljudskog organizma. U samom početku osjetit ćete trnce i mjesto na koje postavite oblogu veoma brzo će postati užareno, međutim već nakon nekoliko sati osjetit ćete promjene.

Preporučujemo