Kao što možete zaključiti iz naslova našeg današnjeg članka, raspravljat ćemo o nekim ključnim informacijama o očuvanju zdravlja, čemu se potrebno posvetiti mnogo više nego ikada prije.Ranije smo već mnogo puta govorili o štetnim učincima šećera, a ovaj put je potvrda znanstvene zajednice o njegovim negativnim učincima iznenadila mnoge. Prije se šećer smatrao štetnim samo zbog praznih kalorija, međutim sada su znanstvenici identificirali cijeli niz negativnih učinaka šećera na naše zdravlje.

hrana

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji dokumentirali su u svojim izvještajima da je šećer itekako opasan za ljudsko zdravlje na isti način na koji su to alkohol ili droge, te bi ih trebalo smatrati sličnom tvari koja ne bi bila zabranjena, ali bi zasigurno bila regulisana strožijim propisima i ograničenjima. Kako se navodi, nije problem ukoliko ga konzumirate povremeno, pa čak i u manjim količinama na dnevnoj bazi ali pri unosu veće količine šećera kojem je potrebno mnogo vremena da se razgradi, možete dovesti svoj organizam u opasnost, napominju znanstvenici iz San Francisca.

Naime, ovih dana je popularna nutricionistkinja Kim Švajger pokušala objasniti kako je rafinirani šećer štetan za svaki dio našeg tijela te je povezan s brojnim kroničnim bolestima. Rafinirani šećer prisutan je u većini namjernica, najviše sadržan u čokoladi, čipsevima i drugim grickalicama, kao i u hljebu, žitaricama, pa čak i zdravim pićima poput danas dobro popularnih frapea.

šećer

Švajger u svom obraćanju upozorava i na to da konzumacija previše šećera povećava rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca, bolesti jetre, Alzheimerove bolesti, depresije, tjeskobe i specifičnih kožnih problema, uključujući pojavu akni i bora. Prema smjernicama koje je dala, odrasli i tinejdžeri ne bi smjeli unositi više od 30 grama dodanog šećera dnevno, dok djeca od 7 do 10 godina ne bi smjela unositi više od 20 grama. “Šećer je prepun praznih kalorija i sve više znanstvenih dokaza podupire ideju da je šećer taj koji uzrokuje procese koji dovode do oštećenja jetre i drugih kroničnih bolesti.” – izjavila je Švajger.

50 nijansi belo: da li je svaki šećer podjednako štetan?

Preporučujemo