Dobro poznati glumac sa naših prostora i jedan od rijetkih koji je uspio ostvariti i zapaženu holivudsku karijeru jeste Rade Šerbedžija. Veliki utjecaj na njegovu karijeru i za odlazak u Sjedinjene Američke Države zaslužna je je popularna glumica Vanesa Redgrave, koja je ujedno bila i kuma njegovoj djeci, a Rade je zatim iskoristio veoma rijetku priliku i postao jedno od najpoznatijih glumačkih imena. 

Osim holivudske karijere, Rade je svoje profesionalne angažmane održavao i za vrijeme bivše Jugoslavije, a tokom boravka u Beogradu sklopio je brojna prijateljstva s domaćim glumcima, među kojima je i kultni Zoran Radmilović, te Milena Dravić, Dragan Nikolić i Mira Banjac. Govoreći o njihovom druženju, Rade se sa osmijehom prisjeća Radmilovićevih riječi “moj Hrvat”, jer njegovi korijeni dolaze iz Hrvatske iako je Rade zapravo smatran srbinom.

Gaga Nikolić to međutim nije znao i jednom prilikom pitao ga je zašto ga Zoran tako naziva, jer je malo poznato da je Rade zapravo Srbin. Zoran je tada dodao komentar navodeći da se na Radetu vidi da je zagrebački gospodin, a ne propalica poput Nikolića. Naravno kao društvo imali su mnoge šale kojima se niko od njih nije uvrijedio i Rade je oduvijek važio za velikog šaljivdžiju i pozitivnu ličnost koja bi već svojom pojavom izazivala osmijeh na licu.

Rade je jednom tokom svog obraćanja otkrio da je srpskog porijekla, jer su mu oba roditelja iz jednog dijela Hrvatske, a Zoran je tada ostao u nevjerici i tražio je da Rade prisegom potvrdi svoje tvrdnje. No, Zoranova reputacija šaljivdžije ostavila je sve u nedoumici misli li on to zaista ozbiljno, a zatim se brzo nadovezao najavivši da mora pronaći drugog Hrvata. U međuvremenu, Rade je istaknuo svoje srpske korijene, priznajući da mu je rodno mjesto Hrvatska, ali da se oduvijek smatrao srbinom.

Preporučujemo