Oralna higijena često se zanemaruje uprkos njenoj kritičnoj važnosti i često možemo čuti da se kroz ovaj način odražava zdravstveni i ekonomski status jedne nacije. Mnogi mladi ljudi počinju gubiti zube od 25. godine života zbog neadekvatnog, neredovitog ili nepravilnog pranja zuba. Ova navika na kraju dovodi do vađenja zuba, ostavljajući mnoge gotovo bez ijednog zuba do 50. godine. Nažalost, zamjena trajnog zubnog niza skupo je iskušenje koje zahtijeva nešto kvalitetnije proteze ili zubne implantate, a to je u današnje vrijeme svakako financijski teret za mnoge građane.

Stvaranje i održavanje navike dobre oralne higijene od vitalne je važnosti tijekom cijelog života svake osobe. Posebno je važno uspostaviti ovu praksu tijekom djetinjstva za dobrobit oralnog zdravlja i zdrava usta trebala bi pokazivati ​​čiste zube bez vidljivih ostataka hrane i ružičaste desni koje ne krvare nakon četkanja. Za održavanje oralne higijene pojedinci često koriste niz proizvoda kao što su zubni konac, vodice za ispiranje usta i specijalizirane četke koje su dizajnirane od materijala koji neće oštetiti desni.

Zanimljivo je da su drevne civilizacije također imale svoje jedinstvene prakse dentalne higijene. Na primjer, tradicionalna indijska narodna medicina ističe ispiranje uljem kao lijek za sprječavanje karijesa, uklanjanje neugodnog zadaha i jačanje zubi i desni. Također je ova metoda cijenjena zbog sposobnosti da ojača desni ali i zube. Tradicionalno, za ispiranje usta obično su se koristila sezamova i suncokretova ulja.

Kako je već dokazano, ova ulja su bogata omega-6 masnim kiselinama, koje se mogu konzumirati u većoj mjeri na dnevnoj bazi. Međutim, s obzirom da omega-6 unosimo i konzumiranjem drugi namjernica, umjesto pomenutih proizvoda preporučuje se koristiti kokosovo ulje.

Određene studije pokazuju da čin izvlačenja ulja pojačava saponifikaciju odnosno nestajanje bakterijskih membrana koje se formiraju na površinama zuba. Ne samo da kokosovo ulje štiti od uobičajenih infekcija u ustima, nego također štiti osobe s oštećenim ili oslabljenim imunološkim sustavom koji su najosjetljiviji na takve infekcije, te zatim sprječava nastanak novih bakterija.

Preporučujemo