Svojevremeno velika glumačka zvijezda, Živana Stokić, rođena je za vrijeme 1887. godine u Velikom Gradištu, a svoje djetinjstvo provela je u Rabrovu. Njena porodica je bila veoma skromna, a majka Julka je u ranim godinama svog života ostala udovica, te je nešto kasnije pronašla novu ljubav, sveštenika po imenu Aleksandar.

Životna priča slavne glumice je svojevremeno zaokupirala pažnju javnosti, sadržavala je mnogo potresnih detalja i kako je poznato, već sa četrnaest godina ona se udala za jednog zaječarskog abaždiju. Ljubav prema glumi počela je veoma rano, a kada je u Zaječar stigla prva pozorišna trupa, Živana se upustila u njen prvi zadatak koji je bio ni manje ni više nego pranje njihovog veša. Potaknuta ljubavi prema umjetnosti, glumica je bila spremna na apsolutno sve, međutim, njen suprug nije bio oduševljen njenim željama zbog čega ju je uz batine na silu vratio kući.

Iako bi se mnogi tada predali, Živana je ponovo pobjegla i pronašla zaštitu pod okriljem čuvenog Ace Gavrilovića. Prvo glumačko nastupanje imala je u predstavi tokom 1902. godine, a djelo je nosilo naziv “Bračne noći”. Njen talenat je veoma brzo zapao za oči mnogih njenih kolega, a tokom 1911. godine zapazio ju je i čuveni Milan Grol, koji je ostavio veliki značaj za kulturu i pozorišnu scenu na našim područjima.

1930ih godina, proslavila je svoj jubilej prilikom čega joj je uručeno više od 400 hiljada tadašnjih marki, kupila je kuću i skrasila se na Topčiderskom brdu. Međutim, glumica je imala mnogo zdravstvenih problema, a najveće muke joj je zadavala insulinska zavisnost, te je tada morala nabavljati insulin na “crnom tržištu”, zbog čega je osuđena od strane države na 8 godina društvenog rada.

Kada se godinama kasnije pokazalo da nije opasna po društvo, predloženo je smanjenje njene kazne, ali je glumica preminula samo tri dana prije nego što je konačna odluka trebala stupiti na snagu. Živana je preminula ispunjavajući kaznu društvenokorisnog rada, čistila je ulice, a sahranjena je na Topčiderskom groblju uz pjesmu “Oj, Moravo”, koju je navela kao svoju oproštajnu želju.

Tragična životna priča kraljice komedije, prve "Gospođe ministarke" - Azra  Magazin

Preporučujemo