Znanstvenici su dugo pokušavali otkriti ključ dugovječnosti, a njihovo je istraživanje identificiralo pet različitih “plavih zona” diljem svijeta. Unatoč različitim lokacijama, Nicoya u Kostariki, Sardinija u Italiji, Ikaria u Grčkoj, Okinawa u Japanu i Loma Linda u Kaliforniji, vjeruje se da sva ova mjesta nude tajne dugog, sretnog života.

Meso, riba, jaja… - Petica

Tijekom istraživanja fluktuacije stope smrtnosti na Sardiniji, talijanski epidemiolog Gianni Pes i belgijski demograf Michel Pullen skovali su termin “plava zona”. Dvojac je surađivao sa znanstvenicima diljem svijeta i identificirao nekoliko regija s iznimno dugovječnim stanovništvom. Područja označena plavom bojom dobila su novu oznaku – “plave zone”.

Sada je ta fraza isključivo rezervisana za geografske regije u kojima pojedinci često dožive i po sto godina, što je nevjerojatnih deset puta više od prosjeka za Amerikance. S obzirom na raznolikost kultura i podneblja, očito je da se načini ishrane ne mogu u potpunosti podudarati. Međutim, ono što je zajedničko za stanovnike svih “plavih zona” jeste da se njihova prehrana sastoji uglavnom od hrane bogate vlaknima, uključujući povrće, voće i mliječne proizvode, s malim udjelom mesa i ribe. Međutim, među njima postoji nekoliko drugih ključnih namirnica koje se obično konzumiraju.

Top vodič za žitarice: Koje od njih namakati i s čim ih jesti? | 24sata

Prema magazinu koji je radio istraživanje na ovu temu, prehrambene navike stanovnika plavih zona se uglavnom sastoje od hranjivih škrobova poput cjelovitih žitarica, mahunarki i krompira. U međuvremenu, povrće i voće predstavljaju obilni izvor vlakana i hranjivih tvari biljnog podrijekla, te su one druga grupa namirnica koja se najviše konzumiraju u ovim regijama.

Vrijedno je naglasiti da ova društva daju prioritet cjelovitim žitaricama u svojoj potrošnji ugljikohidrata, uključujući zob, ječam i smeđu rižu. Domaći kruh, pun ovih žitarica bogatih hranjivim tvarima, glavna je namirnica u njihovoj prehrani. Zajednica Okinawe uveliko se oslanja na slatki krumpir, dok mahunarke poput graha, slanutka i leće čine osnovnu prehranu za nekoliko drugih zajednica. Zajednica Loma Linda, s druge strane, preferira proizvode od soje i mahunarke uz povrće, a žitarice čine znatno manji dio njihove prehrane.

Preporučujemo