Priče o mladim ljudima sa sela koji se uspjevaju snaći u ovim teškim vremenima, kada je čitav svijet pogodila ekonomska kriza, nastavljaju oduševljavati našu javnost a jednu takvu vam donosimo i u nastavku našeg današnjeg članka.

čobanin, pastir

Mladog gorštaka su do sada ostavile čak tri žene zbog njegovog posla, međutim, navodi da svoje zanimanje ne bi promjenio niti zbog jedne žene. Mladić se u međuvremenu skrasio i pronašao svoju srodnu dušu, živi u planini sa svojom suprugom i dvoje djece, a važi za najplaćenijeg čobanina u regionu.

U svom obraćanju za medije ističe da je tokom svog djetinjstva odrastao uz ovce i druge domaće životinje, pomoću kojih su njegovi roditelji izdržavali porodicu, samim tim upućen je u svaki segment ovog posla i za njega je ovo posao kao iz snova.
Mladić dolazi iz Kupresa u Bosni i Hercegovini, ovo područje je nekada bilo izuzetno naseljeno, ali je s vremenom sve više ljudi odlazilo a sada je ostalo nekolicina stanovnika.

“Dok mnogi plaćaju da dođu u ovu lepotu, ja džabe uživam i još zarađujem platu!” – kazao je mladić za medije, da bi u nastavku otkrio da njegova mjesečna primanja iznose više od 2 hiljade evra. Sa svojom suprugom brine za više od 2 hiljade ovaca, čuvaju ih i dobijaju produkte, sa kojima dalje izdržavaju svoju porodicu, a na sve to zarađuju i pozamašne svote novca. “Dnevnik ne slušam, politika me ne zanima… Dođu ljudi, misle to je lako, čuvaš ovce, hodaš za njima, a najveći problem je ljudima što nema civilizacija, a meni milina, ujutru samo čuješ ptice, a ne da ti neko puni glavu tračevima..” – kazao je u nastavku.

Kaže da u ovome poslu mora biti odgovoran, ne smije izgubiti niti jednu ovcu, a za sada, njihovo čuvanje mu je kao nekome odlazak na more. “Moj odmor je kad ljeti gonim ovce i tražim hladovinu, spavam po cijele dane” – dodaje i kaže da on i supruga djecu odgajaju kao i prije 100 godina – bez mobitela i televizije, ali se zdravo hrane i kad ujutro ustanu, igraju se s janjetom i drugim životinjama. Ostatak možete pročitati ovdje.

Preporučujemo