Oni koji paze na svoju tjelesnu težinu i uvijek žele lagan i zdrav doručak, banane se često smatraju logičnim izborom, međutim stručnjaci se s tim ne slažu i navode da banane mogu imati negativan utjecaj te usporiti mršavljenje.

Uprkos visokom udjelu kalija, magnezija i kvalitetnih hidrata u bananama, one još uvijek nisu najbolji izbor za doručak, a više o tome ispričao je i poznati nutricionist dr. Deril Dofre koji je kazao: “Koliko god bile zdrave, trebalo bi imati na umu činjenicu da banane sadrže veliki procent šećera. Nije problem u kalorijama iz banana, već kako ta namirnica djeluje. Nakon što je pojedemo, dođe do naglog podizanja nivoa šećera i energije, ali ubrzo i do naglog pada”.

Nakon toga ističe da se se povećava apetit, a oni koji ujutro pojedu bananu te unose i više kalorija tijekom ostatka dana, sigurno će se susresti sa problemima probavnog trakta i viškom unesenih kalorija. “Kod konzumiranja šećera u bilo kom obliku dolazi do procesa fermentacije, kao kod piva ili vina. Tada se šećer pretvara u alkohol, odnosno kiselinu, što blokira probavu i dovodi do zatvora” – pojasnio je dr. Đofre. Zato su, prema mišljenju stručnjaka, žitarice najprikladniji izbor za doručak, dok za međuobrok možemo konzumirati banane jer se smatra da su tada najzdravije za unos u organizam.

Osim toga, postoje pojedinci koji ne bi trebali svakodnevno jesti banane, te osobe uključuju one koji imaju problema sa srcem, odnosno osobe koje uzimaju beta blokatore, zbog čega im se ne savjetuje unos previše kalija, a banane bi također trebale izbjegavati osobe koje imaju problema s bubrezima. Osim toga, vjeruje se da konzumacija banana može izazvati napadaje migrene kod ljudi koji imaju tendenciju ka istoj. Postoji veliki broj i onih koji su alergični na banane, pa ukoliko osjetite svrbež, primjetite crvenilo na tijelu ili otežano disanje kao posljedicu njihovog konzumiranja, trebali biste ih prestati konzumirati.

Preporučujemo