U razdoblju sve češćih boravaka u prirodi, planinarenja ili odlaska na mjesta u blizini vode i uživanja u svim tim blagodatima, preporučuje se razmisliti i o potencijalim opasnostima, koje svakako mogu predstavljati i određene životinje. Jedan od najvećih strahova koji su zastupljeni kod ljudi jeste onaj od susretanja sa zmijama i zaista to se nekada može činiti puno gorim nego što to zaista jeste.

Naše područje je dom 14 različitih vrsta zmija, od kojih se samo 2 smatraju otrovnicama, a to su poskok i riđovka. Uprkos nešto većoj otrovnosti poskoka, obje su zmije manje otrovne od na primjer afričkih ili azijskih zmija otrovnica, a njihov ugriz rijetko je koban.

Međutim danas, kao što ste mogli zaključiti po naslovu, ne govorimo o poskocima ili zmijama koje se nalaze u našim regijama i glavni fokus je na pitonima koji su česti u krajevima Amerike, Azije ili Australije. Poznato je da ih privlači vlažno i močvarno tlo i tamo su redovito prisutnia a mogu narasti i toliko da će lako progutati gazelu, krokodila ili neku malo krupniju životinju.

Mnogi Azijati stradaju radeći na svojim poljima, vodena klima idealna je za ove gmazove i često se kriju u zabačenim i skrivenim mjestima gdje ih skoro niko ne bi mogao primjetiti. Lovcima u Nacionalnom parku Everglades na Floridi trebalo je 40 minuta da uhvate pitona na slici i kako se navodi, bio je težak preko 100 kilograma i dugačak gotovo 5,5 metara. Ovu ženku uhvatili su još tokom zadnjeg mjeseca prethodne godine a zatim su je držali u zamrzivaču sve do sada.

“Uklanjanje ženki pitona s područja južne Floride ključno je za ometanje ciklusa razmnožavanja ovih grabljivaca koji izazivaju pustoš u ekosistemu Everglejdsa i uzimaju izvore hrane od drugih autohtonih vrsta” – kazao je biolog Jan Bartošek.

Preporučujemo