Psi su idealni životni suputnici za ljude zbog svog ponašanja koje u nama potiče mnoge pozitivne emocije. Pojedinci se uživaju igrati sa psima, šetati ih, maziti i hraniti a osim toga, veliki broj svjetskih istraživanja je pokazalo da upravo psi imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje, naročito psihu koja se mjenja tokom druženja sa njima. Poznato je da se u takvim trenutcima smanjuje stres, krvni tlak i broj otkucaja srca, a povećava se lučenje hormona sreće.

Poznato je da su psi najbolji prijatelji ljudi i mnoge ih obitelji imaju kao kućne ljubimce. Prisutno je mnogo različitih varijanti pasa, tako da imamo male varijante koje bukvalno možete spakirati u svoju torbicu i varijante koje nalikuju vukovima, međutim, rasa psa o kojoj ćemo danas govoriti nikada prije nije bila uočena.

Cijeli scenarij dogodio se u Kini, 2016. godine, kada je obitelj žene po imenu Su Jun dovela u kuću tibetanskog mastifa kojeg su uzgajali dvije godine. Kako navode mediji, imao je veliki apetit te je svaki dan jeo kutiju voća i dvije kante rezanaca, iako je poznato da psi mogu biti teški i do 70 kilograma, težina njezinog ljubimca ubrzo je prešla 100 kilograma.

Kad je počeo hodati na nogama, zabrinula se i vjerovala da to nije pas nego medvjed, životinja koje se ona ujedno i najviše boji. Nakon malo bolje istraživanja i kontaktiranja lokalne službe, primila je obavijest o pogrešci shvatila je da dvije godine odgaja azijskog crnog medvjeda kao svog psa.

Inače, u Kini se ovi medvjedi ilegalno prodaju za veliku novčanu vrijednost jer se koriste kao hrana i u medicinske svrhe. Medvjed je premješten u Centar za spašavanje divljih životinja u Junanu, a osoblje je uprkos njegovom prethodnom statusu kućnog ljubimca, bilo prestrašeno, zbog čega su ga uspavali prije transporta. Nakon što je priča objavljena, otkriveno je da Su Jun nije bila jedina koja je greškom dobila medvjeda, te je pored nje i  drugi čovjek iz iste pokrajine kao i ona prijavio isti ovakav slučaj.

Preporučujemo