S obzirom na situaciju koja se odvija u odnosu Rusija – Ukrajina, prethodne godine susreli smo sa velikim poskupljenjem energenata a između ostaloga i sa poskupljenom električne energije. Veliki broj ljudi tražio je način na koji bi mogli uštedjeti, a u skladu sa time danas vam prenosimo obraćanje Tomislava Micića, električara koji je nedavno gostovao u jednoj od emisija na televizijskoj postaji “Prva”.

U svom obraćanju, spomenuo je način uštede te je time skrenuo pažnju mnogobrojnih gledatelja koji su upravo tragali za ovakvim informacijama. “Najveći električni potrošači u domaćinstvu su grejanja, odnosno domaćinstva koja imaju grejanja na struju. Dakle, to su TA peći, a tek u drugom planu je bojler. On je dosta veliki potrošač, ali ne mora da bude, nego zavisi od toga koliko tople vode se troši.

Neki ukućani imaju običaj da se dva puta u toku dana tuširaju i prilično se zadrže u kupatilu, tako da taj bojler mnogo troši. Ne troši bojler toliko struju jer on ima svoju izolaciju, ugreje vodu i čuva tu toplotu, ali ako se voda mnogo troši i ima više ukućana, tu je velika potrošnja” – kazao je na početku emisije.

Zatim je u nastavku dodao da on lično nikada ne isključuje bojler, smatra da se ne pravi nikakva ušteda takvim potezom osim ukoliko nije u pitanju objekat koji samo povremeno obilazimo. Nakon toga, postavljeno mu je pitanje o tome da li je istina da protočni bojler zapravo vuče puno više struje, a Tomislav je kazao da je to laž.

“Protočni bojler ne troši više. On je mnogo veće snage, 9-10 puta može biti veći potrošač od običnog bojlera, ali on troši vodu samo dok toplu voda ide. Čim se zatvori voda, on više ne znači. Ako se 5 minuta tuširate, on 5 minuta vuče struju i onda prestane” – kazao je. Ostatak možete pročitati ovdje.

Preporučujemo