Da je živ jučer bi legendarni hrvatski pjevač Oliver Dragojević proslavio svoj rođendan i mnogi su se toga sjetili  i prisjećali su se raznih detalja iz njegovog života kao i njegovih pjesama od kojih su mnoge postale evergrini.

Poznato je da Oliver iako ga obožavaju širom cijele bivše Juogslavije nikada nakon rata koji se desio na našim prostorima nije želio da pjeva u glavnom gradu Srbije iako su mu mnogi nudili veliki novac za to. Oliver je preminuo prije više od četiri godine nakon borbe sa zloćudnom bolesti na plućima u svom rodnom Splitu a iza njega je ostala njegova porodica supruga i tri sina i ogroman broj obožavatelja koji su bili neutješni.

On je imao vjernu publiku i u Srbiji ali nikada nije želio da pjeva u Beogradu nakon devedesetih godina. Pjevač Oliver Mandić je jednom ispričao kako je on Dragojeviću nudio da naprave zajednički koncert pod nazivom Dva Olivera u pratnji filharmonije i nudio mu je 200 hiljada eura za to ali je Dragojević to odbio. Kao razlog je navodno naveo da bi kada bi održao koncert u Srbiji po povratku u Split morao da se brine za živote svojih sinova jer mu to mnogi od njegovih sugrađana ne bi oprostili.

Međuitm sam pokojni Oliver je gostujući u emisiji Kao sav normalan svijet rekao da je tema gostovanja u Srbiji za njega zauvijek završena i da su ga zvali bezbroj puta i da je svaki put odbio i da nema namjeru da se predomisli. Kada ga je novinarka pitala čega se sjeća iz Beograda on je rekao da je tamo bili dobrih ljudi a svojim obožavateljima iz Srbije je poručio da dođu na neki njegov koncert koji nije u Srbiji a koji im nije puno daleko.

 

Preporučujemo