Obrazovanje je od ključnog značaja u svim državama i kulturama svijeta, ali moramo priznati da je južnoslavensko obrazovanje postalo znatno lošije zadnjih par decenija. Naravno, to ne vrijedi isto za svaku državu, ali činjenica je da mnogo djece danas ne dobija kvalitetne profesore i nastavnike i samim tim ne usvajaju gradivo i opšte znanje.

Često čujemo koliko loše djeca južnoslavenskih zemalja rangiraju kad je u pitanju funkcionalna pismenost i opšte znanje, i mnogi stariji ljudi smatraju kako se ovo nikad ne bi desilo u Jugoslaviji kada su ovi narodi važili za visoko obrazovane, talentovane i kulturno osviještene svjetske građane. S druge strane, uvijek čujemo kako djeca iz azijskih država dobijaju strašno napredno obrazovanje koje od njih čini stručnjake svjetske klase i to je dovelo do stvaranja stereotipa kako su azijski narodi zapravo prirodno inteligentniji i talentovaniji od ostalih naroda. Iako to nije istina, činjenica jeste da se čini svima kako su njihova djeca svemoguća.

Danas s vama dijelimo video koji je obišao svijet i koji je objavljen od strane norveškog diplomate Erika Solheima na društvenoj mreži Twitter. Na videu je prikazano šta kineska djeca rade u svoje slobodno vrijeme u vrtiću i malo je reći da je ovakvo nešto impresivno.

Video prikazuje mnoštvo kineskih mališana sa po dvije košarkaške lopte kako savršeno sinhronizovano vode obje lopte bez greške dok sjede na odmoru. Ovo je divota za vidjeti i postavlja se pitanje kako ih vaspitači i nastavnici uspiju ovako obučiti da budu spretni i disciplinovani, a opet tako slatki i simpatični.