Kako bi očuvali svoju dobrobit i povećali opće zadovoljstvo životom, osobe koje imaju 60 ili više godina trebale bi se suzdržati od bavljenja određenim aktivnostima. Kako čovjek stari, postaje ključno davanje prioriteta održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Jedna takva aktivnost koju bi trebalo svesti na najmanju moguću mjeru je dugotrajno sjedenje, budući da je povezano s raznim zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i atrofija mišića.

Za promicanje sveukupnog blagostanja, savjetuje se uključiti redovitu tjelesnu aktivnost u svoju rutinu, kao što su lagane šetnje u prirodnom okruženju, vježbe kros treninga ili plivanje. Ključno je dati prioritet oralnom zdravlju kako starimo, budući da oralni problemi mogu postati sve prisutniji. Pobrinite se da se pridržavate prakse dentalne higijene, uključujući redovito čišćenje zubnim koncem, i zakažite rutinske posjete stomatologu.

Smanjenje unosa šećera ključno je za održavanje dobrog zdravlja jer prekomjerna konzumacija šećera može dovesti do stanja poput dijabetesa. Preporučljivo je izbjegavati slatke napitke i umjetne sokove. Osim toga, važno je izbjegavati samoizolaciju. Uključivanje u društvene aktivnosti s voljenima, prijateljima i pojedincima koji dijele slične interese ključno je za opću dobrobit. Važno je ne dopustiti da udobnost doma ili nedostatak motivacije rezultiraju osjećajem usamljenosti.

Uključite se u društvene aktivnosti i stecite nova iskustva. Minimizirajte konzumaciju brze hrane: umjesto nezdravih opcija, odlučite se za hranjivu hranu prepunu proteina, vitamina i esencijalnih nutrijenata. Dajte prednost voću, povrću, orašastim plodovima, mliječnim proizvodima i nemasnom mesu. Klonite se prerađene hrane i alkohola, ali povremeno si priuštite čašu crnog vina. Ove izmjene mogu uvelike poboljšati vaše opće dobro i produžiti životni vijek.

BONUS TEKST:

Postoji izvanredna priča koja okružuje Guminga Martenesa, mladog pojedinca porijeklom iz Kine, čiji je nesvakidašnji susret poslužio kao izvor inspiracije za nebrojene pojedince. Sve je počelo kada se našao dezorijentiran i odvojen od svojih roditelja na užurbanoj željezničkoj stanici. Međutim, nakon što su prošla tri desetljeća, Martenes se uspio ujediniti sa svojim davno izgubljenim roditeljima. U dobi od četiri godine, Martenes je doživio događaj koji mu je promijenio život kada se nenamjerno izgubio usred kaosa na željezničkoj stanici. Ovaj incident imao je dubok utjecaj na putanju njegovog života, budući da ga njegovi roditelji nisu mogli pronaći, što je na kraju dovelo do njegovog smještaja u sirotište.

Nakon boravka u sirotištu, primljen je u kućanstvo na suprotnoj strani svijeta. Posvojitelji ove osobe uvijek su bili transparentni u vezi s njegovim posvajanjem i svesrdno su podržali njegovu potragu da pronađe svoju biološku obitelj. I nakon tri desetljeća, Guming Martens konačno se ponovno ujedinio sa svojim biološkim roditeljima. Kako je došlo do ovog izvanrednog ponovnog okupljanja? Godine 1994. krenuo je na putovanje iz kineske provincije Jiangsu sa svojim roditeljima prema rodnom gradu svoje majke u provinciji Sichuan. Međutim, nikada nije stigao na odredište jer se našao napušten na željezničkoj stanici, potpuno sam.

Po dolasku dječaka u policijsku postaju, pokušalo se locirati njegovu obitelj, no nažalost pokazalo se da im se ne može ući u trag. Zbog toga je 1996. godine donesena odluka da se dječak prebaci u sirotište. Tamo je privukao pozornost Jozefa i Marije Martens, suosjećajnog nizozemskog para koji ga je na kraju posvojio. Smještajući se u svoj novi život u Nizozemskoj, dječak je dobio ime Gou Yongming, koje je dobio tijekom boravka u sirotištu. Prihvaćajući svoju ulogu njegovih posvojitelja, Jozef i Marija organizirali su njegovo krštenje i pokrenuli potragu za njegovom biološkom obitelji nakon što je napunio odgovarajuću dob.

Tijekom 12-godišnje muke, Gouming je nailazio na nepokolebljivu podršku svojih roditelja, koji su odigrali ključnu ulogu u njegovom odgoju. U njihovoj zajedničkoj ekspediciji u Kinu 2007. godine krenuli su u misiju pronalaženja njegovih bioloških roditelja. Unatoč posjetu sirotištu u kojem je nekoć živio, dočekalo ih je razočaranje jer je ono prestalo s radom. Nepokoleban, Gouming je posvetio sljedećih pet godina ponovnom učenju kineskog jezika i triput je putovao u Kinu dok je nastavio studij.

Nakon što je završio svoje obrazovanje na Sveučilištu u Leidenu u Nizozemskoj, preuzeo je inicijativu da registrira svoje podatke u Udruzi volontera Babi Huijia u gradu Tonghua, organizaciji posvećenoj ponovnom spajanju razdvojenih obitelji. To se dogodilo 2012., otprilike u istom razdoblju.

Nakon preseljenja u Kanadu, Gouming je nastavio školovanje na Sveučilištu McGill, gdje je uspješno stekao diplomu lingvistike. Od tada je postao priznati autoritet u području AI prepoznavanja govora u kanadskom krajoliku. Unatoč njegovom početnom uvjerenju da će ponovno okupljanje s obitelji biti nepremostiv izazov, sudbina mu se osmjehnula prošlog listopada kada su ga volonteri obavijestili o podudarnosti DNK sa ženom po imenu Ven Xurong.

Preporučujemo