Kada je u pitanju priprema tjestenine, poznato je da se voda od kuhanja može iskoristiti za pripremu umaka. Međutim, manje je poznata činjenica da voda koja se koristi za kuhanje jaja zapravo može koristiti biljkama! Kalcij je vrlo koristan za rast biljaka jer povećava njihovu snagu, a voda koja se koristi za kuhanje jaja obiluje ovim esencijalnim mineralom.

Osim toga, prisutnost kalcija u tlu ključna je za održavanje idealne pH razine. Važno je zapamtiti da ohladite vodu na sobnu temperaturu prije nego što je nanesete na svoje biljke. Niste sigurni postoji li nedostatak kalcija? Obratite pozornost na sljedeće znakove: lišće sa žuto-smeđim pjegama i smeđim rubovima.

Biljke koje imaju usporeni rast mogu imati koristi od povećanog sadržaja kalcija u tlu, jer povećava njihovu otpornost na bolesti i smanjuje štetu. Ako lišće vaše biljke izgleda suho i bez sjaja, vrijedi pokušati primijeniti tehniku ​​koju preferiraju iskusni vrtlari. Uzmite svježu krpu, premažite je malom količinom majoneze i nježno ispolirajte listove biljke. Ova jednostavna radnja ne samo da će im vratiti sjaj, već će i majoneza otopiti i ukloniti nakupljenu prašinu

BONUS TEKST:
Otkrijte nevjerojatan potencijal ljuske jajeta kao prirodnog gnojiva za vaše voljeno cvijeće. Umjesto da ih bezumno odbacite, prenamijenite ove vrijedne školjke u svom vrtu. Vaše biljke će vam biti zahvalne na tome! Bilo da imate kompletan vrt ili jednostavno držite sobno bilje, postoje razni genijalni načini da iskoristite ove ostatke ljuski jajeta za hranjenje vaših dragocjenih biljaka. Fascinantno je primijetiti da se ljuske jaja uglavnom sastoje od kalcijevog karbonata, istog elementa koji je odgovoran za jačanje kostiju i mišića kod ljudi. I pogodi što? I biljke to zahtijevaju!

Prema riječima vrtlarice Yvonne Savio, postoje različiti načini da se biljkama pruže dobrobiti ljuske jaja. Imate mogućnost ugraditi čiste i suhe ljuske jaja u kompost ili izravno u tlo prilikom sadnje. Ljuske jajeta sadrže kalcijev karbonat, kalij i fosfor koji će se postupno razgraditi i postati dostupni korijenu biljke za apsorpciju. Ovo je posebno korisno za biljke poput rajčice, paprike i patlidžana, jer dodatni kalcij pomaže u sprječavanju truljenja cvijeća.

Biljke poput brokule, cvjetače, blitve, špinata i amaranta, koje obiluju kalcijem, također mogu požnjeti plodove dodatne apsorpcije kalcija kroz svoj vanjski sloj. Još jedan koristan savjet je obrana od štetočina korištenjem dijelova ljuske jajeta. U slučaju da puževi puževi predstavljaju prijetnju vašim biljkama, jednostavno posipajte malo zgnječenih ljuski oko baze biljke kako biste formirali zaštitnu barijeru široku otprilike dva inča.

Kako bi se spriječio pristup ovih želatinoznih organizama biljci, njihovo napredovanje ometaju nazubljeni fragmenti. Za poticanje razvoja sobnih biljaka može se koristiti metoda poznata kao “čaj od ljuske jajeta”. Leigh Adams, hortikulturist koji živi u Los Angelesu, predlaže da se školjke temeljito isperu i ostave da se osuše. Mogu se praktično pohraniti u mikrovalnu pećnicu dok zagrijavaju druge namirnice

Za pripremu lagano iscijedite ljuske i prebacite ih u zdjelu. Nakon toga ljuske prelijte kipućom vodom i ostavite da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu. Ako postoji zabrinutost u pogledu prisutnosti fragmenata ljuske jaja u vašim sobnim biljkama, upotrijebite cjedilo da ih odvojite od vode. Nastavite zalijevati svoje biljke ovom procijeđenom tekućinom, tretirajući je kao s običnom vodom.

Iako sukulenti i druge ukrasne biljke možda ne trebaju toliko kalcija kao njihovi srodnici iz povrća i voća, ipak mogu požnjeti plodove čaja od ljuski jajeta bogatog mineralima. Prema Saviou, djeluje kao svestrano gnojivo koje omogućuje biljci da apsorbira potrebne hranjive tvari. Iskorištavanjem snage prirode možete dopustiti da ljuske jajeta obave težak posao umjesto vas.

Preporučujemo