BONUS ČLANAK:

Hripavac, ili pertussis, je bakterijska infekcija dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Ova bolest je visoko zarazna i najčešće pogađa novorođenčad i malu djecu, iako može oboljeti osoba bilo koje dobi. Evo detaljnih informacija o hripavcu, uključujući uzrok, način prijenosa, simptome, liječenje i prevenciju.

Što uzrokuje hripavac?
Hripavac uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Ova bakterija proizvodi toksine koji izazivaju upalu dišnih puteva i oštećenje stanica. Najznačajniji toksin je pertusisni toksin (PT), koji doprinosi nakupljanju sluzi u dišnim putevima i uzrokuje karakterističan kašalj. Toksin također izaziva upalu dušnika i bronha, što može dovesti do opstrukcije bronhiola i razvoja upale pluća.

Kako se prenosi hripavac?
Hripavac se prenosi kapljičnim putem, što znači da se bakterija širi kihanjem i kašljanjem zaraženih osoba. Zbog toga se bolest brzo širi u dječjim kolektivima kao što su vrtići i škole. Bakterija nije otporna na UV zračenje i sušenje, stoga ne može dugo preživjeti izvan ljudskog tijela.

Oboljela osoba je najzaraznija u prvih nekoliko dana bolesti, dok simptomi još uvijek nalikuju prehladi. Inkubacija bolesti traje od 4 do 21 dan, s prosječnim trajanjem od 7 do 10 dana.

Trajanje i stadiji bolesti
Simptomi hripavca traju i do 10 tjedana i prolaze kroz tri stadija:

Kataralni stadij: Traje 1-2 tjedna i karakteriziran je blagim simptomima sličnim prehladi: šmrcanjem, kihanjem, blagim kašljem, i često bez povišene temperature ili samo blago povišenom temperaturom.

Paroksizmalni stadij: Traje 2-6 tjedana i karakteriziran je teškim napadima kašlja koji se javljaju u serijama od 5 ili više uzastopnih kašljanja. Kašalj je često praćen piskutanjem i može dovesti do povraćanja. Tijekom napada lice može pocrveniti, a bolesnik može ispljunuti gustu sluz.

Rekonvalescentni stadij: Traje 1-2 tjedna, iako kašalj može potrajati i duže. U ovom stadiju intenzitet i učestalost kašlja opadaju.

Simptomi hripavca kod različitih dobnih skupina
Kod beba:

Novorođenčad: Simptomi uključuju epizode apneje (prekid disanja), plavičastu boju kože (cijanoza), usporen rad srca (bradikardiju).
Dojenčad: Mogu imati karakterističan kašalj, epizode apneje, plavičastu boju kože, konvulzije, usporen rad srca, nizak tlak, i poremećaje ritma disanja.
Kod djece (nepotpuno cijepljene):Kataralni stadij: Blagi simptomi nalik prehladi.
Paroksizmalni stadij: Snažni napadi kašlja s mogućim povraćanjem i piskutanjem.
Rekonvalescentni stadij: Postupno smanjenje simptoma.
Kod adolescenata i odraslih:Simptomi su često blaži i mogu uključivati dugotrajni kašalj. Infekcija može biti teže dijagnosticirana jer simptomi nisu uvijek očiti.

Komplikacije
Komplikacije hripavca najčešće se javljaju kod novorođenčadi i dojenčadi i uključuju:

Upala pluća (oko 18% slučajeva)
Apneja (oko 2% slučajeva)
Konvulzije (oko 2% slučajeva)
Hernija (kila zbog naprezanja tijekom kašlja)
Gubitak težine
Atelektaze (ispad funkcije dijela pluća)
Encefalopatija (ozbiljna komplikacija s oštećenjem mozga)
Dijagnoza
Dijagnoza hripavca postavlja se na temelju kliničkog pregleda i anamneze. Potvrda se može dobiti analizom brisa nosa i grla (nazofarinksa) na Bordetella pertussis pomoću kulture ili PCR testa. PCR test je brži i pouzdaniji. Također se mogu otkriti protutijela u krvi, iako je serološki test rjeđe korišten.

Pediatrician makes vaccination to small boy

Liječenje
Liječenje hripavca uključuje:

Antibiotici: Azitromicin se obično koristi, dok se eritromicin ili klaritromicin koriste u bolničkim uvjetima. Antibakterijska terapija treba trajati 5 dana.
Hospitalizacija: Potrebna je za teže slučajeve, osobito kod novorođenčadi, zbog dodatnih potreba za kisikom i praćenjem mogućih komplikacija.
Izolacija: Bolest se prenosi kapljičnim putem, stoga je važno izolirati oboljelu osobu do završetka antibiotske terapije.

Prevencija
Prevencija hripavca uključuje cijepljenje, koje je najučinkovitiji način zaštite. Cjepivo protiv hripavca dio je rutinskih cijepljenja u djetinjstvu i pomaže u smanjenju incidencije i težine bolesti.

Cijepljenje i pravovremeno liječenje ključni su za prevenciju teških oblika hripavca i smanjenje širenja bolesti.

Preporučujemo