Tekst istražuje pojavu crvenih kvrga na koži koje se nazivaju angiomi. Angiomi su benigni kožni izrasli u obliku malih izbočina koje mogu biti crvene, plave, crne ili mješavina tih boja. Najčešće se pojavljuju na torzu tijela i postaju uočljiviji kako osoba stari, osobito nakon 40. godine života.

Jedan od najprepoznatljivijih tipova angioma je tzv. “angioma trešnje”, koji je nazvan po svojoj crvenoj boji i izgledu. Osim toga, postoji i “paukov angioma” koji podsjeća na crvenu mrlju s krakovima koji se šire prema vani. Paukovi angiomi češći su kod žena tijekom razdoblja povećane razine estrogena, kao što je trudnoća, i mogu ukazivati na probleme s jetrom.

Unatoč njihovom neuglednom izgledu, angiomi su obično benigni i ne predstavljaju zdravstvenu prijetnju, osim ako ne dođe do krvarenja ili drugih promjena. Njihovo uklanjanje često se provodi iz kozmetičkih razloga te se može obaviti različitim metodama poput laserskog uklanjanja, tretmana radiovalovima ili kirurškog izrezivanja.

Važno je napomenuti da se bilo kakve promjene na koži uvijek trebaju pregledati od strane stručnjaka kako bi se isključile eventualne ozbiljne zdravstvene komplikacije.

 

BONUS ČLANAK:

Bolovi u donjem dijelu trbuha tijekom trudnoće su česti simptomi koji mogu biti uzrokovani različitim faktorima, ovisno o stadiju trudnoće i općem zdravstvenom stanju trudnice. Ovi bolovi mogu biti neugodni, ali većina je benigna i ne predstavlja ozbiljnu prijetnju. Evo pregleda uzroka i mogućeg liječenja bolova u trudnoći:

Uzroci bolova u trudnoći:

Rana trudnoća:

Uvećanje maternice: Početno povećanje maternice može izazvati natezanje ligamenata, što rezultira povremenim bolovima u donjem dijelu trbuha.
Prijeteći pobačaj: Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu biti znak pobačaja, posebno ako su praćeni vaginalnim krvarenjem.
Izvanmaternična trudnoća: Rijetko, jaka bol u jednoj strani donjeg trbuha može ukazivati na izvanmaterničnu trudnoću.

Kasna trudnoća:

Pravi trudovi: Ritmička stezanja maternice koja mogu dovesti do porođaja. Potrebno je kontaktirati liječnika ako postanu redoviti i intenzivni.
Prerano odljuštenje posteljice: Bolovi u trbuhu uz vaginalno krvarenje mogu ukazivati na odljuštenje posteljice.
Kolestaza: Stanje koje uzrokuje svrbež kože i bol u trbuhu, povezano s problemima s jetrom.
Povišen krvni tlak (preeklampsija): Može uzrokovati bolove u trbuhu uz oticanje ruku i nogu.
Rješavanje bolova u trudnoći:

Rana trudnoća:

Odmor: Često je odmor dovoljan za smirivanje blažih bolova.
Magnezij: Može pomoći kod nadutosti i bolova u trbuhu.
Relaksirajuće vježbe: Pomažu u smanjenju napetosti i bolova.
Kasna trudnoća:

Mirovanje: Kod povremenih bolova mirovanje može pomoći u smirivanju simptoma.
Pravovremeni medicinski pregled: Potrebno je hitno posjetiti liječnika kod sumnje na ozbiljne uzroke bolova kao što su pravi trudovi ili preeklampsija.
Važno je razlikovati normalne bolove od onih koji mogu biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema. Svaka trudnica treba obratiti pažnju na svoje tijelo i potražiti medicinsku pomoć ako su bolovi intenzivni, redoviti ili praćeni drugim simptomima poput krvarenja, mučnine ili visoke tjelesne temperature. Redoviti prenatalni pregledi ključni su za praćenje zdravlja majke i djeteta tijekom cijele trudnoće.

Preporučujemo